Advertisements

Direct & Indirect Speech - English Aptitude Multiple Choice Questions Answers for Competitive Exams

Advertisements

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form.

(21) He said, “It used to be a lovely, quiet street.”
[A] He said that it used to be a lovely, quiet street.
[B] He pointed out that it had used to be a lovely, quiet street.
[C] He said that there used to be a lovely, quiet street.
[D] He inquired whether there was a lovely, quiet street.

Comment

Answer: Option [A]
(22) He wrote in his report, “The rainfall has been scanty till now.”
[A] He reported that the rainfall has been scanty till now.
[B] He reported that the rainfall had been scanty till now.
[C] He reported that the rainfall has been scanty till then.
[D] He reported that the rainfall had been scanty till then.

Comment

Answer: Option [D]
Advertisement
(23) He said, “I am going to college just now.”
[A] He said that he was going to college just now.
[B] He asked that he was going to college just then.
[C] He said that he was going to college just then.
[D] He asked that he was going to college just now.

Comment

Answer: Option [C]
(24) The kids yelled in a loud voice, “We love our family.”
[A] The kids yelled loudly that they love our family.
[B] The kids yelled in a loud voice that they loved their family.
[C] The kids yelled in a loud voice that they loved our family.
[D] The kids were shouting loudly that they loved their family.

Comment

Answer: Option [B]
(25) “Please, take me to the officer,” said the visitor.
[A] The visitor requested them to take him to the officer.
[B] The visitor told them to take him to the officer.
[C] The visitor requested for the officer to be taken.
[D] The visitor wanted the officer to take him there.

Comment

Answer: Option [A]
(26) “Do you want balloons?” he said to the child.
[A] He asked the child if it wanted balloons.
[B] He asked the child whether it had wanted balloons.
[C] He asked the child did it want balloons.
[D] He asked the child if it would want balloons.

Comment

Answer: Option [A]
(27) He said, “I intend to leave for Delhi tonight.”
[A] He said that he will intend to leave for Delhi tonight.
[B] He said that he should intend to leave for Delhi that night.
[C] He said that he intended to leave for Delhi that night.
[D] He said that his intention is to leave for Delhi tonight.

Comment

Answer: Option [C]
(28) “Don’t do any more work until you have had a rest,” her mother advised her.
[A] Her mother advised her not to do any more work until she has had a rest.
[B] Her mother advised her not to do any more work until she had had a rest.
[C] Her mother advised her that she would not do any more work until she had had a rest.
[D] Her mother advised her that she need not do any more work until she had had a rest.

Comment

Answer: Option [B]
(29) Aarati said, “I am in a hurry today.”
[A] Aarati said that she was in a hurry that day.
[B] Aarati said that I am in a hurry today.
[C] Aarati said that she is in a hurry today.
[D] Aarati said that she is in a hurry that day.

Comment

Answer: Option [A]
(30) I warned her that I could no longer tolerate her coming late.
[A] I said to her, “You can no longer tolerate my coming late.”
[B] I said to her, “I can no longer tolerate your coming late.”
[C] I said to her, “He can no longer tolerate her coming late.”
[D] I said to her, “I can no longer tolerate she coming late.”

Comment

Answer: Option [B]

Chapters