Advertisements

Direct & Indirect Speech - English Aptitude Multiple Choice Questions Answers for Competitive Exams

Advertisements

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form.

(11) She said to Rita, “Please help me with my homework.”
[A] She requested Rita to help her in her homework.
[B] Rita requested her to help her with her homework.
[C] She requested Rita to help her with her homework.
[D] She requested Rita to help her homework.

Comment

Answer: Option [C]
(12) I said to my brother, “Let us go to some hill station for a change.”
[A] I suggested to my brother that they should go to some hill station for a change.
[B] I suggested to my brother that we should go to some hill station for a change.
[C] I suggested to my brother that let us go to some hill station for a change.
[D] I suggested to my brother that let them go to some hill station for a change.

Comment

Answer: Option [B]
Advertisement
(13) The Prime Minister said that no one would be allowed to disturb the peace.
[A] The Prime Minister said, “We shall not allow anyone to disturb the peace.”
[B] The Prime Minister said, “We would not allow no one to disturb the peace.”
[C] The Prime Minister said, “No one will disturb the peace.”
[D] The Prime Minister said, “No one can disturb the peace.”

Comment

Answer: Option [A]
(14) The queen said to her son, “You must go to the forest and remain there till your father calls you back.”
[A] The queen ordered her son to go to the forest and remain there till his father calls him back.
[B] The queen told her son that he must go to the forest and remain there till his father called him back.
[C] The queen told his son that you must go to the forest and remain there till your father called you back.
[D] The queen told her son to go to the forest and remained there till his father called him back.

Comment

Answer: Option [B]
(15) The teacher said to the student, “Why were you absent yesterday?”
[A] The teacher asked the student why had been he absent the previous day.
[B] The teacher asked the student why had he been absent the previous day.
[C] The teacher informed the student that why he had been absent the next day.
[D] The teacher asked the student why he had been absent the previous day.

Comment

Answer: Option [D]
(16) He said to Sita, “When do you intend to pry back the money you borrowed from me”?
[A] He enquired Sita when did she intend to pay back the money she borrowed from him.
[B] He enquired Sita when she intended to pay back the money she borrowed from him.
[C] He enquired Sita when she intended to pay back the money she had borrowed from him.
[D] He enquired when Sita intended to pay back the money she borrowed from him.

Comment

Answer: Option [C]
(17) “May you live and prosper”, said the old lady to her son.
[A] The old lady blessed her son with long life and wished him prosperity.
[B] The old lady prayed for her son’s long life and prosperity.
[C] The old lady prayed for her son and said that he might live long and prosper.
[D] The old lady blessed her son and prayed for his long life and prosperity.

Comment

Answer: Option [C]
(18) He said he goes for a walk every morning.
[A] He said, “I went for a walk every morning.”
[B] He said, “I go for a walk every morning.”
[C] He said, “I will go for a walk every morning.”
[D] He said, “He goes for a walk every morning.”

Comment

Answer: Option [B]
(19) Ramu said, “My master is planning to build a huge house in Khandala.”
[A] Ramu said that his master plan to build a huge house in Khandala.
[B] Ramu said that his master is planning to build a huge house in Khandala.
[C] Ramu said that his master’s plan is to build a huge house in Khandala.
[D] Ramu said that his master was planning to build a huge house in khandala.

Comment

Answer: Option [D]
(20) He asked me, “Have you finished reading the magazine?”
[A] He asked me whether I had finished reading the magazine.
[B] He asked me if I had I finished the reading of magazine.
[C] He asked me if I have finished reading the magazine.
[D] He asked me whether I finished reading the magazine.

Comment

Answer: Option [A]

Chapters