Advertisements

Direct & Indirect Speech - English Aptitude Multiple Choice Questions Answers for Competitive Exams

Advertisements

Directions: In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form.

(41) “Make me another suit like this,” he said to the tailor.
[A] He asked the tailor to make him another suit like this.
[B] He asks the tailor to make him another suit like this.
[C] He asked the tailor to make him another suit like that.
[D] He asked the tailor to make me another suit like this.

Comment

Answer: Option [C]
(42) “You are one of Pinkerton’s men, I presume,” he said.
[A] He said that he presumed me one of Pinkerton’s men.
[B] He said that he presumed that I was one of Pinkerton’s men.
[C] He said that he presumed me as one of Pinkerton’s men.
[D] He said that he presumes that I am one of Pinkerton’s men.

Comment

Answer: Option [C]
Advertisement
(43) “Govind,” said the manager sternly, “I command you to tell me what the old man said.”
[A] The manager sternly told Govind that he commanded him to tell him what the old man had said.
[B] The manager commanded sternly to Govind to tell him what the old man had said.
[C] The manager commanded Govind to tell him what the old man said.
[D] The manager sternly commanded Govind to tell him what the old man had said.

Comment

Answer: Option [A]
(44) “Mohan made this mess. Let him clear it up”, said his father.
[A] Mohan’s father said that Mohan had made the mess and proposed that he clear it up.
[B] Mohan’s father said that Mohan had made the mess and that he was to clear it.
[C] Mohan’s father said that Mohan had made the mess and suggested that he clear it.
[D] Mohan’s father said that Mohan hade made the mess and that he should clear it.

Comment

Answer: Option [D]
(45) “Suppose you children go out for a nice long walk,” she said.
[A] She proposed that the children went out for a nice long walk.
[B] She advised that the children go out for a nice long walk.
[C] She suggested that the children go out for a nice long walk.
[D] She suggested that the children should go out for a nice long walk.

Comment

Answer: Option [D]
(46) “So help me haven! He cried, “I never steal again”.
[A] He wanted Heaven to help him so that he would never steal again.
[B] He exclaimed to Heaven that he would never steal again.
[C] He exclaimed Heaven to help him that he would never steal again.
[D] He called upon Heaven to witness his resolve never to steal again.

Comment

Answer: Option [C]
(47) “What a stupid fellow you are!” she remarked.
[A] She exclaimed that what a stupid fellow he was.
[B] She exclaimed that he was a very stupid fellow.
[C] She exclaimed in disgust how he could be so stupid.
[D] She asked him what a stupid fellow he was.

Comment

Answer: Option [B]
(48) He said, “How lovely the scene is!”
[A] He exclaimed that the scene is very lovely.
[B] He exclaimed that how the scene was lovely.
[C] He exclaimed that the scene was very lovely.
[D] He exclaimed that the scene is indeed lovely.

Comment

Answer: Option [C]
(49) He said that he had been waiting there for a long time.
[A] He said, “I have been waiting here for a long time.”
[B] He said, “He has been waiting here for a long time.”
[C] He said, “He has been waiting there for a long time.”
[D] He said, “I am waiting here for a long time.”

Comment

Answer: Option [A]
(50) She exclaimed, “I’m afraid we are rather late!”
[A] She exclaimed that they were frightened of being late.
[B] She exclaimed that she was afraid that they were rather late.
[C] She shouted that they were scared that they would be late.
[D] She screamed that she was worried that they would all be late.

Comment

Answer: Option [B]

Chapters