Join our Telegram Channel

The Judiciary - General Knowledge Multiple Choice Questions and Answers | Page-7

Questions
61 What is meant by social justice?
A All should have same political rights
B All should have same economic rights
C All should be granted right to freedom of religion
D All kinds of discrimination based on caste, creed, colour and sex should be eliminated

Answer: Option [D]

The correct answer is Option D. Social justice promotes fairness and equity across many aspects of society. For example, it promotes equal economic, educational and workplace opportunities. It's also important to the safety and security of individuals and communities.

62 Which one of the following is issued by the court in case of an illegal detention of a person?
A Habeas Corpus
B Quo warranto
C Certiorari
D Mandamus

Answer: Option [A]

The correct answer is Habeas Corpus. The Literal meaning of 'Habeas Corpus' is "we may have the body'. It is an order issued by the court to a person who has illegally detained the other person directing him to produce such person in the court for examination of detention. The person is then freed if the detention is found to be illegal. Hence, this writ is the bulwark of Individual's liberty against illegal detention.

Advertisement
63 Under which Article of the Indian Constitution, the decision of the Central Administrative Tribunal can be challenged in the Supreme Court?
A 323 A
B 329
C 343 C
D 343 K

Answer: Option [A]

The correct answer is 323 A. The Central Administrative Tribunal had been established under Article 323 - A of the Constitution for adjudication of disputes and complaints with respect to recruitment and conditions of service of persons appointed to public services and posts in connection with the affairs of the Union or other authorities under the control of the Government

64 Division of powers and Independent Judiciary are the two important features of
A Federal form of Government
B Democratic form of Government
C Unitary form of Government
D Socialist form of Government

Answer: Option [B]

The correct answer is Democratic form of Government. Division of powers and Independent Judiciary are the two important features of Democratic form of Government.

65 Which one of the following statements about the Chief Justice of India (CJI) is not correct?
A He appoints the Chief Justice of all High Court
B The CJI administers the oath of office to the President
C The CJI can hold his office till he attains the age of 65 years
D When both the offices of the President and Vice- President fall vacant simultaneously, the CJI discharges the duties of the President

Answer: Option [A]

The correct answer is Option [A]. Chief Justice of India does not appoint Chief Justice of High Court. Rather, Chief Justice of High Court is appointed by President of India in consultation with Chief Justice of India and Governer of the concerned state.

66 The Indian Judiciary is headed by:
A The Parliament
B The Supreme Court
C The President
D The Prime Minister

Answer: Option [B]

The correct answer is the supreme court. Judicial system in India is unified and integrated. This unified system of courts was legacy of British rule introduced by Government of India Act, 1935. In this set up Supreme Court heads the Indian Judiciary as it is highest court of appeal in all cases and final interpreter of constitution.

67 Who had played key role in the formation of Lokpal bill in India?
A Medha Patekar
B Baba Amte
C Anna Hajare
D Vipin Hazarika

Answer: Option [C]

The correct answer is Anna Hajare. Anna Hazare started an indefinite hunger strike on 5 April 2011 to exert pressure on the Indian government to enact a stringent anti-corruption law, The Lokpal Bill, 2011 for the institution of an ombudsman with the power to deal with corruption in public places. The fast led to nation-wide protests in support.

68 Which of the following article of IPC is related to unnatural sex?
A 370
B 374
C 376
D 377

Answer: Option [D]

The correct answer is Article 377. Section 377 of Indian Penal Code (1860) deals with ‘unnatural sex.’ As per this section, oral and anal sex have been treated as unnatural sex and made illegal in India.

69 Who appoints the judges of the Indian Supreme Court?
A President
B Prime Minister
C Chief Justice
D Council of Minister

Answer: Option [A]

The correct answer is President. The Supreme Court of India comprises the Chief Justice and not more than 30 other Judges appointed by the President of India. Supreme Court Judges retire upon attaining the age of 65 years.

70 Which of the following High Courts had legalized gay sex in India during 2009?
A Goa
B Assam
C Delhi
D Chandigarh

Answer: Option [C]

The correct answer is Delhi High Court. In its ruling the Delhi High Court decriminalized homosexual relations between consenting adults, overturning colonial-era legislation that outlawed homosexual acts.

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test