Constitutional Development of India - Indian Polity Objective Questions and Answers | Page-4

Questions
31 Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of State Policy ?
A Part I
B Part III
C Part IV
D Part V

Answer: Option [C]

Part IV of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of State Policy. Part IV of the Constitution deals with the Directive Principles of State Policy. The purpose of Directive Principles of State Policy is to lay down positive instructions which would guide State Policy at all levels. The Directive Principles are covered from Article 36 to Article 51 in the Constitution.

32 Which is the national flower of India ?
A Rose
B Lotus
C Lily
D Sunflower

Answer: Option [B]

Lotus (Nelumbo Nucifera Gaertn) is the National Flower of India. It is a sacred flower and occupies a unique position in the art and mythology of ancient India and has been an auspicious symbol of Indian culture since time immemorial.

Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

33 Which Amendment Act introduced changes in the preamble to the Indian Constitution ?
A The 38th Amendment Act, 1975
B The 40th Amendment Act, 1976
C The 42nd Amendment Act, 1976
D The 44th Amendment Act, 1979

Answer: Option [C]

The correct answer is Option C. The Preamble has been amended only once so far, in 1976, by the 42nd Constitutional Amendment Act, 1976. The amendment added three new words: Socialist. Secular.

34 What is the motto incorporated under our National Emblem ?
A Jai Hind
B Satyameva Jayate
C Satyam Shivam
D Amendment Act Sundaram

Answer: Option [B]

The correct answer is Satyameva Jayate. Satyameva Jayate is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad. Upon independence of India, it was adopted as the national motto of India.

35 By which Amendment were ‘Fundamental Duties’ added to the Constitution ?
A The 40th Amendment
B The 42nd Amendment
C The 44th Amendment
D The 45th Amendment

Answer: Option [B]

The correct answer is the 42nd amendment. The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the Government.

36 Which Article of the Indian Constitution abolishes “Untouchability” ?
A 14
B 15
C 16
D 17

Answer: Option [D]

The correct answer is 17. Abolition of Untouchability Untouchability is abolished and its practice in any form is forbidden The enforcement of any disability arising out of Untouchability shall be an offence punishable in accordance with law.

37 Which of the following countries enjoys a federal form of government ?
A China
B Cuba
C USA
D Belgium

Answer: Option [C]

The correct answer is USA.

38 How many Articles are there in the Indian Constitution ?
A 395
B 396
C 398
D 399

Answer: Option [A]

There are 395 articles in the Indian constitution. The original text of the Constitution contained 395 articles in 22 parts and eight schedules. It came into effect on January 26, 1950, the day that India celebrates each year as the Republic Day. The number of articles has since increased to 448 due to 100 amendments.

39 Although Union List, State List and concurrent List cover the entire legislative business, yet there may be an item not mentioned anywhere. Who will legislate on that item ?
A State Legislature only
B Parliament only
C Both (A) and (B)
D Neither (A) nor (B)

Answer: Option [B]

The constitution vests the residuary power, i.e., the power to legislate with respect to any matter not enumerated in any one of the three lists in the union legislatures (Act. 248). It has been left to the courts to determine finally as to whether a particular matter falls under the residuary, power or not. It may be noted, however, that since the three lists attempt an exhaustive enumeration of all possible subjects of legislation, and courts generally have interpreted the sphere of the powers to be enumerated in a liberal way.

40 A financial Emergency can be declared by applying
A Article 371
B Article 370
C Article 361
D Article 360

Answer: Option [D]

The correct answer is article 360. President of India can impose Financial Emergency by applying Article-360 if he or she is satisfied that there is an economic situation in which financial stability or credit of India or any part of it, is threatened. A proclamation under this article must be approved by Parliament with in two months with simple majority. Once approved, it will remain in force till the President revokes it.

Read more questions on Constitution

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!

Chapters

Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series