Join our Telegram Channel

Constitutional Development of India - Indian Polity Objective Questions and Answers | Page-21

Questions
201 ____ are essential for liberty.
A Restrictions
B Rights
C Privileges
D Laws

Answer: Option [B]

The correct answer is Rights. Liberty is the value of individuals to have agency (control over their own actions). The conceptions of liberty typically consist of the freedom of individuals from outside compulsion or coercion. So the active exercise of freedom and rights as essential to liberty.

202 Which is the most important system in Democracy ?
A Political
B Social
C Economic
D Governmental

Answer: Option [A]

The correct answer is Political. Democracy is a form of government in which all eligible citizens have an equal say in the decisions that affect their lives. Democracy allows eligible citizens to participate equally in creation of laws and enables the free and equal practice of political selfdetermination. So the political aspect can be considered to the most important.

Advertisement
203 Which Article of the Indian Constitution did Dr. B.R. Ambedkar term as the “Heart and Soul of the Indian Constitution” ?
A Article 14
B Article 19
C Article 356
D Article 32

Answer: Option [D]

The correct answer is Article 32. The Supreme Court is made the protector and guarantor of fundamental rights. It is provided with power and controls to provide remedies if these rights are infringed upon by Article 32 of the constitution. Dr. Ambedkar rightly heralded it as the 'Heart and Soul of the constitution.

204 Under which Article of the Constitution of India, can the fundamental rights of the members of the Armed Forces be specifically restricted ?
A Article 33
B Article 19
C Article 21
D Article 25

Answer: Option [A]

The correct answer is Article 33. Article 33 empowers the Parliament to restrict or abrogate the fundamental rights of the 'Members of the Armed Forces', paramilitary forces, police forces, intelligence agencies and analogous forces.

205 Which one of the following languages is not specified in the Eighth schedule of the Indian Constitution ?
A Urdu
B English
C Sindhi
D Sanskrit

Answer: Option [B]

The correct answer is English. English is not a scheduled language. The Eighth Schedule to the Constitution of India lists the official languages of the Republic of India. Per Articles 344(1) and 351 of the Indian Constitution, the eighth schedule includes the recognition of the following 22 languages: Assamese.

206 Which Article of the Indian Constitution provides for equal opportunities for all citizen in Public employment ?
A Article 25
B Article 22
C Article 20
D Article 16

Answer: Option [D]

The correct answer is Article 16. Article 16 gives the guarantee of equality of opportunity in matters of public employment. Article 16(1) & 16(2) have laid down a general rule that there shall be equal opportunity for all citizens and thus emphasises on universality of Indian Citizenship.

207 Which one of the following is opposite to democratic state ?
A Despotism
B Republic
C Socialism
D Monarchy

Answer: Option [A]

The correct answer is Despotism. Democracy is a political system whereby people elect their representatives who then administer the region/ nation. Despotism is the opposite of democracy as the principle of representation is absent in it. It is mostly associated with autocratic/authoritarian set ups.

208 The concept of Concurrent List in Indian constitution is borrowed from Constitution of
A Japan
B Canada
C Australia
D U.S.A.

Answer: Option [C]

The concept of Concurrent List in Indian constitution is borrowed from Constitution of Australia. There are 52 subjects in concurrent list of VII schedule of Indian Constitution. Both the union as well as the state governments can make laws on the subjects mentioned in the Concurrent list.

209 Under which Article of the Constitution can an individual move to the Supreme Court directly in case of any violation of Fundamental Rights ?
A Article 32
B Article 28
C Article 29
D Article 31

Answer: Option [A]

The correct answer is Article 32. Article 32 of the Indian Constitution gives the right to individuals to move to the Supreme Court to seek justice when they feel that their right has been ‘unduly deprived’.

210 To which category right to vote belongs ?
A Human Rights
B Civil Rights
C Natural Rights
D Political Rights

Answer: Option [D]

The correct answer is Political Rights. Political participation is the basis of democracy and a vital part of the enjoyment of all human rights. The right of all people to vote in elections, without any discrimination, is one of the most fundamental of all human rights and civil liberties. However, since democracy is in itself a political process, Right to Vote should be counted as a fundamental political right as it is preservative of all rights.

Read more questions on Constitution

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test