Join our Telegram Channel

Constitutional Development of India - Indian Polity Objective Questions and Answers | Page-17

Questions
161 The Unitary System of Government possesses which of the following advantage ?
A Strong State
B Greater adaptability
C Greater participation by the people
D Lesser Chances of authoritarianism

Answer: Option [A]

The correct answer is Strong State. The main characteristics of the unitary or non-federal system of government are a strong Centre, single Constitution, single citizenship, the flexibility of Constitution, integrated judiciary, appointment of state governor by the Centre, emergency provisions and so on.

162 Which one of the following is not an element of the State ?
A Land
B Army
C Government
D Population

Answer: Option [B]

The correct answer is Army. The state has four essential elements. These are: (1) population, (2) territory (land), (3) government, (4) sovereignty (or independence).

Advertisement
163 How many ‘types of emergencies are envisaged by the Constitution ?
A 1
B 2
C 3
D 4

Answer: Option [C]

The correct answer is 3. The President can declare three types of emergencies — national, state and financial emergency in a state.

164 Which constitutional Amendment deleted the Right to Property from the list of Fundamental Rights ?
A 42nd Amendment
B 43rd Amendment
C 44th Amendment
D 62nd Amendment

Answer: Option [C]

The correct answer is 44th Amendment. Right to Property was removed from the list of Fundamental Rights. Since this Right created a lot of problems in the way of attaining the goal of socialism and equitable distribution of wealth, it was removed from the list of Fundamental Rights in 1978 by the 44th constitutional amendment.

165 English is the official language of which one of the following Indian State ?
A Nagaland
B Tripura
C Assam
D Manipur

Answer: Option [A]

English is the official language of Nagaland. In 1967, the Nagaland Assembly proclaimed Indian English as the official language of Nagaland.

166 The Panchayat Raj system in India was introduced under the direction of which article of the constitution ?
A 32
B 40
C 45
D 51

Answer: Option [B]

The Panchayat Raj system in India was introduced under Article 40 of the constitution. Article 40 of the constitution directs to state to organize Village Panchayats as a unit of self-government. Most states began implementing this Directive Principle along the lines of the recommendations of the government's Balwantrai Mehta Commission report.

167 What should be the gap between first No-Confidence motion and second No-Confidence motion ?
A 2 month
B 3 month
C 6 month
D 9 month

Answer: Option [C]

The correct answer is 6 month. A motion of no confidence can only be submitted six months after the Parliament has rejected a previous one. The motion must be signed by at least one-sixth of the Members and must clearly state the issues to be debated.

168 The Constitution of India assures economic justice to citizens through
A Preamble
B Fundamental duties
C Fundamental Rights
D Directive Principles of State Policy

Answer: Option [D]

The Constitution of India assures economic justice to citizens through Directive Principles of State Policy. Though the Preamble makes an oath for providing Social, Economic and Political justice to all citizens, it is ensured by Directive Principles of State Policy under Part-IV of constitution. Article-38 directs State to secure social order which ensures social, economic and political justice.

169 Who interprets the Constitution ?
A Executive
B Legislature
C President
D Judiciary

Answer: Option [D]

The correct answer is Judiciary. The Constitution gave this onerous task to the judiciary. Keeping the role of the Supreme Court as final interpreter of the Constitution and the laws enacted under it, the judiciary assumes the role of its guardian.

170 Nomination of Rajya Sabha Members by the President was taken from the Constitution of:
A U.S.A.
B Ireland
C France
D South Africa

Answer: Option [B]

Nomination of Rajya Sabha Members by the President was taken from the Constitution of Ireland. The Constitution of India borrowed the following features from the Irish Constitution: concept of Directive Principles of States Policy (Ireland borrowed it from Spain); method of election of President; and the nomination of members in the Rajya Sabha by the President.

Read more questions on Constitution

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test