Join our Telegram Channel

NCERT - Biotechnology Principles and Processes Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
31 Bacillus thuringiensis forms protein crystals which contain insecticidal protein. This protein
1 Binds with epithelial cells of midgut of the insect pest ultimately killing it
2 Does not kill the carrier bacterium which is itself resistant to this toxin
3 Is activated by acid pH of the foregut of the insect pest
4 Is coded by several genes including the gene cry

Answer: Binds with epithelial cells of midgut of the insect pest ultimately killing it
32 A dividing and undifferentiated mass of cells is called
1 Callus
2 Embryo
3 Explant
4 Zygote

Answer: Callus
Advertisement
33 What is true about Bt toxin?
1 Bt protein exists as active toxin in the Bacillus
2
3 The concerned Bacillus has antitoxins
4 The activated toxin enters the ovaries of the pest to sterilise it and thus prevent its multiplication

Answer: The concerned Bacillus has antitoxins
34 Which of the following enzyme joints the okazaki fragments?
1 DNA polymerase
2 DNA ligase
3 Helicase
4 Restriction endonuclease

Answer: DNA ligase
35 Which one of the following is a case of wrong matching?
1 Micropropagation-In vitro production of plants in large numbers
2 Callus - Unorganized mass of cells produced in tissue culture
3 Somatic hybridization - Fusion of two diverse cells
4 Vector DNA - Site for t-RNA synthesis

Answer: Vector DNA - Site for t-RNA synthesis
36 Which part would be most suitable for raising virus-free plants for micropropagation?
1 Meristem
2 Node
3 Bark
4 Vascular tissue

Answer: Meristem
37 Advancement in genetic engineering has been possible due to the discovery of
1 Oncogenes
2 Transposons
3 Exonucleases
4 Restriction endonuclease

Answer: Restriction endonuclease
38 Which of the following features should be present in vector?
1 It should replicate autonomously
2 It should have its own origin of replication
3 It should possess restriction enzyme cleavage sites
4 All of these

Answer: All of these
39 Agarose extracted from sea weeds finds use in
1 Gel electrophoresis
2 Spectrophotometry
3 Tissue culture
4 PCR

Answer: Gel electrophoresis
40 For transformation, micro-particles coated with DNA to be bombarded with gene gun are made up of
1 Silicon or Platinum
2 Gold or Tungsten
3 Silver or Platinum
4 Platinum or Zinc

Answer: Gold or Tungsten
41 Which one of the following is a correct statement?
1 The anticoagulant hirudin is being produced from transgenic Brassica napus seeds
2 Somatic hybridization involves fusion of two complete plant cells carrying desired genes
3 "Bt" in "Bt-cotton" indicates that it is a genetically modified organism produced through biotechnology
4 "Flavr Savr" variety of tomato has enhanced the production of ethylene which improves its taste

Answer: The anticoagulant hirudin is being produced from transgenic Brassica napus seeds
42 Which of the following is a genetic vector?
1 Plasmid
2 Phage
3 Cosmid
4 All of these

Answer: All of these
43 Continuous addition of sugars in 'fed batch' fermentation is done to
1 Degrade sewage
2 Produce methane
3 Obtain antibiotics
4 Purify enzymes

Answer: Purify enzymes
44 The linking of antibiotic resistance gene with the plasmid vector became possible with
1 Endonucleases
2 DNA ligase
3 Exonucleases
4 DNA polymerase

Answer: DNA ligase
45 Bacillus thuringiensis is used to control
1 Nematodes
2 Fungal pathogens
3 Bacterial pathogens
4 Insect pests

Answer: Insect pests
Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

GkSeries Android App

Today's Top Current Affairs

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test