Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 10th August 2018

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who is the chief of National Stock Exchange (NSE)?
A VK Sharma
B UK Sinha
C Vikram Limaye
D Ashish Chauhan

Answer: Option [C]
Vikram Limaye is the Managing Director and CEO of the National Stock Exchange of India Limited, which is the world’s second largest exchange in cash market trades and one of the top three exchanges in index and stock derivatives volumes.
2 World Biofuel Day conference will be addressed by?
A Shri Suresh Prabhu
B Shri Narendra Modi
C Shri Vivek Chopra
D Shri Arun Jaitley

Answer: Option [B]
Shri Narendra Modi to address World Biofuel Day conference.
Advertisement
3 What is the full form of SWAYAM?
A Signal Webs of Active Learning for Youth Aspiring Minds
B Study Website of Active Learning for Youth Aspiring Minds
C Signal Webs of Adequate Learning for Young Aspiring Minds
D Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds'

Answer: Option [B]
Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds'- SWAYAM.
4 Who launched the mobile application 'Niryat Mitra'?
A Shri Dinesh Karthik
B Shri Arun Jaitley
C Shri Amit Shah
D Shri Suresh Prabhu

Answer: Option [D]
Shri Suresh Prabhu launched the mobile application 'Niryat Mitra'.
5 Who has been re-appointed as TRAI Chairman till September 2020?
A Subhash Chandra Khuntia
B Debjani Ghosh
C Ram Sewak Sharma
D Sandeep Jajodia

Answer: Option [C]
The government re-appointed Ram Sewak Sharma as Chairman of Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) till September 2020 when he turns 65.
6 The Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Bill outlaws..
A Sharia law
B Khitan
C talaq-e-biddat
D None of the above

Answer: Option [C]
Lok Sabha passed the Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Bill, outlawing talaq-e-biddat. According to the Bill, talaq-e-biddat has been made a cognizable and non-bailable offence.
7 In which state has the President of India, Ram Nath Kovind, inaugurated the ‘One District One Product’ (ODOP) Summit?
A Uttar Pradesh
B Madhya Pradesh
C Jharkhand
D Bihar

Answer: Option [A]
The President of India, Ram Nath Kovind, inaugurated the ‘One District One Product’ (ODOP) Summit on August 10, 2018 in Lucknow, Uttar Pradesh. The scheme aims at promoting one traditional industry in every district such as lock industry in Aligarh, silk-weaving in Varanasi and biscuit-making in Amethi. Under ODOP, Rs 250 crore loans will be disbursed to start-ups.
8 With whom has HDFC Bank entered into a partnership for a safer, faster and more convenient payment experience for HDFC Bank cardholders?
A Freecharge
B JioMoney
C Airtel Money
D PayPal

Answer: Option [C]
PayPal, and HDFC Bank have entered into a partnership. The partnership will result in a safer, faster and more convenient payment experience for HDFC Bank cardholders and help drive incremental digital spend. HDFC cards will be presented as a payment option during enrollment and subsequent payments, with the ability for consumers to easily open PayPal accounts.
9 Which of the following ministry announced the winners for the first fortnight of the 'Jal Bachao, Video Banao, Puraskar Pao' contest that was launched on 10th July 2018.
A Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation
B NITI Aayog
C Ministry of Drinking Water and Sanitation
D Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

Answer: Option [A]
The Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation announced the winners for the first fortnight of the 'Jal Bachao, Video Banao, Puraskar Pao' contest that was launched on 10th July 2018. The winners will be given prize amount of Rs 25,000/, Rs 15,000/- and Rs 10,000/- respectively. The objective of the contest is to spread awareness about water conservation.
10 Who will be India's flag bearer in the opening ceremony of the Asian Games 2018 ?
A Gaurav Solanki
B Neeraj Chopra
C Saina Nehwal
D Neeraj Chopra

Answer: Option [D]
Javelin thrower star Neeraj Chopra will be India’s flag bearer in the opening ceremony of the Asian Games 2018.Chopra, who won the gold medal in Commonwealth Games 2018 event in Gold Coast, will lead India’s contingent in the multi-sport event.The 2018 Asian Games will take place from August 18 to September 2 and will be held in Indonesian cities of Jakarta and Palembang.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 20th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd August 2018

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group

TET TEST SERIES