Join our Telegram Channel

1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
Get 22 nos. GK EBooks | Combo Pack
Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 17th August 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which company has become India's most valued company in terms of market capitalisation on 16th August 2018?
A Reliance Industries Limited
B Infosys
C HCL Technologies
D Tata Consultancy Services

Answer: Option [D]
Tata Consultancy Services on 16th August 2018 pipped Reliance Industries Limited (RIL) to regain the crown of India's most valued company in terms of market capitalisation. RIL had on 14th August 2018 dethroned TCS to clinch the title of the most valued Indian company by market valuation. The m-cap figure of companies changes daily with stock price movement.
2 For how many times former Prime minister Atal Bihari Vajpayee served as the Prime minister of India ?.
A 1
B 2
C 3
D 4

Answer: Option [C]
Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee died on 16th August, 2018.Three-time Prime Minister, Vajpayee was the first and the only non-Congress Prime Minister to serve a full five-year term from 1999 to 2004; and for short periods of 13 days in 1996 and 13 months in 1998.He was first elected to Parliament in 1962 as a member of Rajya Sabha. In 1971, he won his first Lok Sabha seat.
3 'Good Governance Day' is observed in India to honor which of the following leader's birth anniversary?
A Atal Bihari Vajpayee
B Dr.Rajendra Prasad
C Indira Gandh
D Indira Gandh

Answer: Option [A]
Good Governance Day is observed in India annually on the December 25, the birth anniversary of former-Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.
4 Which app partners with IRCTC app Rail connect to facilitate convenient payments ?
A Mobikwik
B Oxigen
C PhonePe
D Freecharge

Answer: Option [C]
Phone Pe partners with IRCTC app Rail connect to facilitate convenient payments.
5 Which country will procure the multipurpose Barak 8 missile defence system for protecting its economic zones and strategic facilities from diversified threats?
A Russia
B Iran
C France
D Israel

Answer: Option [D]
The multipurpose Barak 8 missile defence system will be procured by the Israeli Navy to protect its economic zones and strategic facilities from diversified threats. The Barak 8 missile defence system is jointly developed by India and Israel. Barak-8 is an operational air and missile defense system used by the Israeli Navy as well as by the Indian Navy and air forces.
6 Ministry of Agriculture and Farmers welfare has requested the UN FAO to declare an “upcoming” year as International Year of ________.
A Rice
B Wheat
C Barley
D Millet

Answer: Option [D]
Millet
7 Recently which state has launched Dial 100 Police Mobile App ?
A Kerala
B Madhya Pradesh
C Tamil Nadu
D Andhra Pradesh

Answer: Option [B]
Madhya Pradesh state launches Dial 100 Police Mobile App.
8 How much USD Qatar has promised to make as direct investment in Turkey?
A 5 Billion
B 10 Billion
C 17 Billion
D 15 Billion

Answer: Option [D]
Qatar has promised to make a USD 15 billion direct investment in Turkey. The announcement came after Qatar's emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani held talks with Turkish President Erdogan. Turkey has been badly hit by a currency crisis amid a widening diplomatic standoff with the United States.
9 Which satellite will be launched by ISRO to study the Sun which will be inserted in a halo orbit?
A Bhaskara-2.
B GSAT-14.
C Aditya-L1.
D Cultural Exchange Programme.
E Cartosat-2C.

Answer: Option [C]
Indian Space Research Organisation (ISRO) plans to study the Sun through its Aditya-L1 satellite which will be inserted in a halo orbit, which is 1.5 million km from the Earth during 2019-2020. Aditya-L1 will be launched by PSLV-XL from Sriharikota in Andhra Pradesh. ISRO had planned to use Aditya-1 to observe only the solar corona, which is the outer layer of the Sun.
10 RUCO initiative is launched by which of the following organizations to collect and convert used cooking oil into biofuel ?
A Indian Social Institute (ISI)
B Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
C National Sugar Institute (NSI)
D National Brain Research Centre (NBRC)

Answer: Option [B]
Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) launches RUCO initiative to collect, convert used cooking oil into biofuel.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 20th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd August 2018

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test