Join our Telegram Channel

1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
Get 22 nos. GK EBooks | Combo Pack
Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 13th August 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who among the following is the head of the Bench that would hear cases on family law issues, labour, civil cases, public premises eviction, land law, etc.?
A Dipak Misra
B R. Banumathi
C Ranjan Gogoi
D Jasti Chelameswar

Answer: Option [B]
The Chief Justice of India has changed the subject-wise roster for judges in the Supreme Court to categorise cases for Justice R. Banumathi, who now heads a Bench. The Bench headed by Justice Banumathi would hear cases on family law issues, labour, civil cases, public premises eviction, land law, etc. The subject-wise roster was first implemented from February 5, 2018.
2 Who among the following is planning to launch a TV channel to promote scientific temper among people and conduct training camps for school students?
A International Council for Science
B Department of Science and Technology
C Indian Space Research Organisation
D Indian National Science Academy

Answer: Option [C]
The Indian Space Research Organisation (ISRO) is planning to launch a TV channel to promote scientific temper among people and conduct training camps for school students. ISRO will select students and organise training camps for 25 to 30 days and the students will be allowed to visit laboratory and make their small satellite. ISRO was planning to set up an incubation centre for startups
3 Which scientific organization has launched Parker Solar Probe To ‘Touch Sun’ ?
A Indian Space Research organisation (ISRO)
B Indian Institute of Technology,Kanpur (IITK)
C National Aeronautics and Space Administration (NASA)
D Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)

Answer: Option [C]
National Aeronautics and Space Administration (NASA)launched Parker Solar Probe To ‘Touch Sun.
4 Who is the new Chief Justice of Madras High Court?
A Justice S.Ravindra Bhat
B Justice Tahilramani
C Justice Menon
D Justice Indira Banerjee

Answer: Option [B]
Justice Vijaya Kamlesh Tahilramani was sworn in as the Chief Justice of the Madras High Court. The swearing was administered by Tamil Nadu Governor Banwarilal Purohit at a ceremony at Raj Bhavan, Chennai.
5 Where was the 'National Wildlife Genetic Resource Bank' inaugurated by Union Science and Technology Minister Harsh Vardhan?
A Hyderabad
B New Delhi
C Mumbai
D Chennai

Answer: Option [A]
The 'National Wildlife Genetic Resource Bank' was inaugurated by Union Science and Technology Minister Harsh Vardhan in Hyderabad This facility would facilitate the exchange of genetic material between Indian zoos for maintaining genetic diversity. Wildlife Genetic Resource Banking is the systematic collection and preservation of tissues, sperm, eggs and embryos, genetic material.
6 Recently, which country has opened Visa Application Centre in Kolkata ?
A Saudi Arabia
B Indonesia
C Pakistan
D Israel

Answer: Option [D]
Israel recently opened Visa Application Centre in Kolkata.
7 To which country has India handed over the first lot of houses built for Indian-origin people under the 'innovative Indian housing project'?
A Sri Lanka
B Bangladesh
C Bhutan
D Nepal

Answer: Option [A]
India handed over the first lot of houses built for Indian-origin people in Sri Lanka's tea plantation areas on 12th August, 2018. India had committed 60,000 houses under the 'innovative Indian housing project'. It is the largest Indian assistance project in any country with a grant of over USD 350 million.
8 ISRO is planning to celebrate centenary celebration to commemorate its first ISRO chief and renowned cosmic ray scientist. Who is the renowned scientist?
A APJ Abdul Kalam
B Vikram Sarabhai
C Srinivasa Ramanujan
D Homi J Bhabha

Answer: Option [B]
ISRO is planning to celebrate Vikram Sarabhai centenary celebration starting in August 2019. This is to honour the visionary scientist and its legendary founding father Vikram Sarabhai. Vikram Sarabhai, the architect of the Indian space programme, the first ISRO chief and renowned cosmic ray scientist, was born on August 12, 1919.
9 Who is the new Chief Justice of Orissa High Court who sworn in on 12 August, 2018?
A Adarsh Kumar Goel
B Justice A.K. Patnaik
C Justice Kalpesh Satyendra Jhaveri
D Justice Venkate Gopala Gowda

Answer: Option [C]
Justice Kalpesh Satyendra Jhaveri was sworn in as the Chief Justice of Orissa High Court. Odisha Governor Ganeshi Lal administered the oath of office to the new Chief Justice. Justice Jhaveri, who was elevated to Gujarat HC Judge on March 7, 2004, was confirmed as a permanent Judge in June 2005. He was then transferred to Rajasthan HC in August 2016.
10 India will launch its second lunar mission Chandrayaan-2 in which year?
A 2019
B 2020
C 2021
D 2022

Answer: Option [A]
India to launch its second lunar mission Chandrayaan-2 in the year 2019.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 20th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd August 2018

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test