Join our Telegram Channel

1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
Get 22 nos. GK EBooks | Combo Pack
Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 16th August 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who has recently become India's 53rd Grandmaster who is the twelfth youngest grandmaster in chess history ?
A GN Gopal
B Nihal Sarin
C SL Narayanan.
D Soumya Swaminathan

Answer: Option [B]
Nihal Sarin became India’s 53rd Grandmaster after attaining his third and final Grand Master-norm in the Abu Dhabi Masters.He is only the third grandmaster from Kerala after GN Gopal and SL Narayanan.He is the twelfth youngest grandmaster in chess history.Earlier in June 2018, Chennai-born R Praggnanandhaa secured the title of the grandmaster and became India’s 52nd grandmaster.
2 Which state has launched Dial 100 Mobile app?
A West Bengal
B Kerala
C Madhya Pradesh
D Bihar

Answer: Option [C]
Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan on 15th August launched Dial 100 Mobile app. The App will help the needy at the time of emergency. As soon as police receive a call through Dial 100 application, Madhya Pradesh Police will reach the location as soon as possible.
3 Which city has been named as 'World's most liveable city' for the year 2018?
A Sydney
B Vienna
C Osaka
D Melbourne

Answer: Option [B]
For the first time, Austria's capital Vienna has topped the Economist Intelligence Unit's Global Liveability Index for 2018, beating Australian city Melbourne, which had topped the list for the past seven years.
4 Which of the following Oscar-winning directors will be one of the recipients of the annual Directors Guild of America (DGA) honours at its ceremony.
A Gerard Jon
B Stephen George
C Huing Lee
D Ang Lee

Answer: Option [D]
Oscar-winning director Ang Lee will be one of the recipients of the annual Directors Guild of America (DGA) honours at its ceremony. The DGA Honours recognises individuals and institutions that have made distinguished contributions to American culture through the world of film and television. Ang Lee received the Oscar award for 'Life of Pie' in 2013.
5 Who among the following has been elected as the Speaker of Pakistan's Parliament?
A Nisar Ali Khan
B Asad Qaiser
C Syed Khursheed Shah
D Imran Khan

Answer: Option [B]
Asad Qaiser of Pakistan Tehrik-e Insaf (PTI) party has been elected as the Speaker of Pakistan’s parliament. He secured 176 votes and defeat Khursheed Shah. He was sworn in as the Speaker of the National Assembly, Parliament’s lower house on 15th August.
6 Which mobile company has recently launched a VOIP based service called "WINGS"?
A BSNL
B Jio
C Airtel
D Idea

Answer: Option [A]
Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) has launched BSNL WINGS a VOIP based service. In WINGS, there is no SIM or cable wiring as is a VOIP service through an app. The WINGS service offers unlimited free audio/video calling for one year. The facility can be used anywhere within the country and the app automatically uses the existing address book in the phone.
7 Among the following, who took over (on August 13) as Chairman of the Marine Products Export Development Authority (MPEDA) under the Ministry of Commerce & Industry?
A Girish Hegde
B KS Srinivas
C BL Srikumar
D Sarbananda Sonowal

Answer: Option [B]
KS Srinivas formally took over (on August 13) as Chairman of the Marine Products Export Development Authority (MPEDA) under the Ministry of Commerce & Industry. KS Srinivas is a 1997 batch IAS officer of the Kerala cadre. Prior to his new assignment, he served a stint as Joint Secretary in the Department of Agriculture Cooperation & Farmers’ Welfare, Ministry of Agriculture.
8 Who has been appointed as the head coach of Women’s National Team ?
A Shri Arun Johar
B Shri Suresh Iyer
C Shri Naresh Iyer
D Shri Ramesh Powar

Answer: Option [D]
Shri Ramesh Powar appointed as the head coach of Women’s National Team.
9 Which state has recently got its first civil airport?
A Manipur
B Uttar Pradesh
C Haryana
D Rajasthan
E All of these.

Answer: Option [C]
Haryana's first civil airport was inaugurated at Hisar. A MoU was also signed between the state government and SpiceJet Limited for assistance in development of Phase-II and III of the integrated aviation hub. With the inauguration of the first phase of the project today, all facilities required for flying an aircraft have been made available at the airport.
10 Who tops the list of India’s wealthiest women 2018?
A Smitha V. Crishna
B Roshni Nadar
C Indu Jain
D Kiran Mazumdar-Shaw

Answer: Option [A]
Smitha V. Crishna, a third-generation heir of the Godrej family, ranks first in the Kotak Wealth Hurun-Leading Wealthy Women 2018 list with an estimated wealth of ? 37,570 crore.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 20th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd August 2018

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test