Join our Telegram Channel

1000 POLITICAL SCIENCE MCQS | EBook
Get 22 nos. GK EBooks | Combo Pack
Current Affairs Monthly Magazine -Subscribe Now!
1000 BIOLOGY MCQS AND ANSWERS | EBook
1000 ECONOMICS MCQS FOR EXAMS | EBook
Mughal Empire MCQs | EBook
ECONOMIC GEOGRAPHY MCQs | EBook
350 MCQs ON INDIAN CONSTITUTION | EBook
GENERAL AWARENESS COMBO (6 EBOOKS)

Daily Current Affairs Quiz 14th August 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who is in the top position in BBC‘s ‘Women Who Changed The World’ List ?
A Emmeline Pankhurst
B Mother Teresa
C Ada Lovelace
D Marie Curie

Answer: Option [D]
Marie Curie topped BBC‘s ‘Women Who Changed The World’ List
2 Which of the following cities has topped the Economist Intelligence Unit's Global Liveability index 2018?
A Melbourne
B Lagos
C Vienna
D Prague

Answer: Option [C]
Vienna has replaced Melbourne for the first time at the top of the Economist Intelligence Unit's Global Liveability Index.Damascus retained the last place, followed by the Dhaka, and Lagos in Nigeria.The survey does not include several of the world’s most dangerous capitals, such as Baghdad and Kabul.
3 'Digital North East Vision 2022' in Guwahati is released by?
A Shri Ravi Shankar Prasad
B Shri Suresh Prabhu
C Shri Prakash Javadekar
D Shri Arun Jaitley

Answer: Option [A]
Shri Ravi Shankar Prasad released 'Digital North East Vision 2022' In Guwahati.
4 Which of the following former managing directors of scam-hit Punjab National Bank and Allahabad Bank has been dismissed by the government?
A Usha Ananthasubramanian
B Dr. K.C. Chakrabarty
C Gauri Shankar
D K.R. Kamath

Answer: Option [A]
The government has dismissed Usha Ananthasubramanian, former managing director of scam-hit Punjab National Bank and Allahabad Bank, from service. Usha, who completed her one year as the CEO & MD of Allahabad Bank on May 6 2018. She also served as the Managing Director & Chief Executive Officer of Punjab National Bank from August 2015 to May 2017.
5 Which bank signed MoU with BRICS Development Banks?
A Exim Bank
B Barclays Bank
C Standard Chartered Bank
D Deutsche Bank

Answer: Option [A]
Exim Bank signed MoU with BRICS Development Banks.
6 Which of the following shipbuilders has received SEBI's go ahead to float an initial public offering on August 10, 2018?
A Hooghly Dock & Port Engineers Limited
B Garden Reach Shipbuilders & Engineers
C Mazgon Dock Shipbuilders
D Cochin Shipyard Ltd.

Answer: Option [C]
Mazgon Dock Shipbuilders has received markets regulator SEBI's go ahead to float an initial public offering. The company had filed draft papers with the SEBI in April, 2018 and obtained its "observations" on August 10, 2018. SEBI's "observations" are necessary for any company to launch public issues like initial public offer (IPO) and followon public offer (FPO) and rights issue.
7 Which of the following party formed the 15th National Assembly in Pakistan?
A Pakistan Tehreek-e-Insaf
B National Party
C Pakistan Muslim League-Nawaz
D Pakistan Peoples Party

Answer: Option [A]
PTI won the Pakistan Parliamentary election and maiden session of the 15th National Assembly occurred on 13th August.
8 Which railway station has emerged as the cleanliest among the major stations in the country in A1 category stations for 2018?
A Kanpur Central
B Vijayawada
C Chhatrapati Shivaji Terminus
D Jodhpur

Answer: Option [D]
Rajasthan's Jodhpur and Marwar railway stations have emerged the cleanliest among the major stations in the country. While Jodhpur secured the first position in A1 category stations for 2018, Marwar took the pole position in A category, according to the study report released by Railway Minister Piyush Goyal. the North Western Railway (NWR) topped the list as the cleanest zone.
9 Who is the winner of Rogers Cup 2018?
A Roger Federer
B Rafael Nadal
C Venus Williams
D Tsitsipas

Answer: Option [B]
Rafael Nadal won Rogers Cup 2018.
10 Who has been appointed Chief Executive Officer of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana?
A Ashish Kumar Bhutani
B P. K. Mishra
C Nripendra Misra
D Bhaskar Khulbe

Answer: Option [A]
Ashish Kumar Bhutani has been appointed Chief Executive Officer (CEO) of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY). Bhutani, a 1992 batch IAS officer of AssamMeghalaya cadre, has been appointed to the post till May 9, 2020. PMFBY is the new crop insurance scheme launched by Central Government in 2016.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 20th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 15th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd August 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd August 2018

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test