Join our Telegram Channel

Constitutional Development of India - Indian Polity Objective Questions and Answers | Page-14

Questions
131 Civil equality implies
A equality before law
B equality of opportunity
C equal distribution of wealth
D equal right to participate in the affairs of the state

Answer: Option [A]

The correct answer is equality before law. The phrase 'equality before the law' is often used in relation to the rule of law and means: the law should apply to all people equally regardless of their status in society – rich or poor, young or old, regardless of their gender, race, culture, religion, or any other attribute

132 During emergency, imposed under art. 352 which of the following constitutional provisions stands suspended ?
A Judicial review
B Amendment procedures
C Fundamental right
D Directive principle of state policy

Answer: Option [C]

The correct answer is Fundamental right. During the proclamation of National Emergency under Article-352, Fundamental rights of citizens can be suspended. Article-19 is automatically suspended in case of emergency on grounds of war or external aggression whereas all other Fundamental Rights except rights under Article-20 and 21 can be suspended by President through a separate proclamation.

Advertisement
133 Where is the constitutional power located enabling the central government to legislate on cow slaughter ?
A Emergency power
B Residuary powers under Art 248
C Entry 17, list 3 in schedule 7 prevention of cruelty to Animals
D Art 48 in the directive principles

Answer: Option [D]

The correct answer is Art 48 in the directive principles. Article 48 of the Constitution of India is one of the Directive Principles which directs the state to make efforts for banning animal slaughtering of cows and calves and other milch and draught cattle.

134 What is the playing time of the full version of the Indian National Anthem ?
A 52 seconds
B 50 seconds
C 47 seconds
D 40 seconds

Answer: Option [A]

The correct answer is 52 seconds. The full version of the Anthem and its playing time is approximately 52 seconds.

135 What constitutional provision enables the central government to provide reservations in jobs and educational institution for the weaker sections of the society ?
A Article 14
B Article 16
C Article 19
D Article 46

Answer: Option [B]

The correct answer is Article 16. The possibility for providing reservation to these people was allowed for in Article 15(4) and Article 16(4), which states the government can provide reservation to "backward classes." Although the center maintains its own list of OBC's, comprising over 5,000 castes and subcastes, each state can create their own ...

136 Article 370 of the constitution is applicable to the state of:
A Manipur
B Mizoram
C Nagaland
D Jammu and Kashmir

Answer: Option [D]

The correct answer is Jammu and Kashmir. Jammu and Kashmir was administered by India as a state from 1952 to 31 October 2019, and Article 370 conferred on it the power to have a separate constitution, a state flag, and autonomy of internal administration.

137 What provision in the constitution enabled the central government to impose the service tax and to expand its span ?
A List 1, Schedule 7
B List 3, Schedule 7
C Residuary powers under Article 248
D Emergency powers

Answer: Option [C]

The correct answer is Residuary powers under Article 248.

138 Which of the following sets of Article deals with emergency provision ?
A Article 32 and 226
B Article 350 and 351
C Articles 335, 336 and 337
D Article 352,356 and 336

Answer: Option [D]

The correct answer is article 352, 356 and 336. Article-352 talks about National Emergency whereas Article-356 deals with State Emergency or President's rule and Article-360 defines provisions for Financial Emergency.

139 Which one of the following is a political right ?
A Right to contest elections
B Right equality before law
C Right to freedom
D Right to life

Answer: Option [A]

The correct answer is Right to contest elections.

140 Article 14 of the Indian constitutions guarantees Indian citizens:
A Equality before law
B Equal protection of laws
C Equal distribution of economic resources
D Equality before law and equal protection of the laws

Answer: Option [D]

The correct answer is Equality before law and equal protection of the laws. Article 14 of the Constitution of India provides for equality before the law or equal protection of the laws within the territory of India. It states: "The State shall not deny to any person equality before the law or the equal protection of the laws within the territory of India." This is called the rule of law and it applies to all the people living within the territory of India, and not only to the Indian citizens.

Read more questions on Constitution

Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test