Join our Telegram Channel

NCERT - Human Reproduction Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
76 The ovaries maintain their position by ....
1 Series of ligaments
2 Muscular filament
3 Epithelium layer
4 Connective leyer

Answer: Series of ligaments
77 Ovarian stroma is composed by ..... ?
1 Cortex
2 Medulla
3 Follicles
4 (1) and (2) both

Answer: (1) and (2) both
Advertisement
78 Which hormones is produced by corpus luteum ?
1 Estrogen
2 Testosterone
3 Progesterone
4 (1) and (2) both

Answer: Progesterone
79 The distal narrow end of the uterus is called........
1 Vagina
2 Cervix
3 Hymen
4 (1) and (3) both

Answer: Cervix
80 What is called the process of gamete formation in the sexually reproducing animals ?
1 Spermatogenesis
2 Oogenesis
3 Gametogenesis
4 None of this

Answer: Gametogenesis
81 In spermatogenesis which cells are produced at the end of the maturation phase ?
1 Primary spermatocyte
2 Spermatogonia
3 Secondary spermatocyte
4 Spermatids

Answer: Spermatids
82 These form a middle piece of the sperm
1 Mitochondria
2 Golgicomplex
3 Ribosomes
4 Nucleus

Answer: Mitochondria
83 Which stage of cell at the time of ovulation ?
1 Secondary oocyte
2 First polar body
3 Secondary polar body
4 Primary oocyte

Answer: Secondary oocyte
84 In menstrual cycle on which day ovulation occurs ?
1 on 12th day
2 on 13th day
3 on 14th day
4 on 15th day

Answer: on 14th day
85 The sperms emptied in the vagina start moving towards oviducts through the uterus which is helpful in their locomotion
1 Contraction of uterine wall
2 The slimy secretion of oviduct wall
3 Contraction vagina passage
4 All of these

Answer: All of these
86 Which cells secrete the enzymes for make implantation of embryo possible ?
1 Trophoblast
2 Blastomere
3 Outer layer of blastocyst
4 Outer layer of uterus

Answer: Trophoblast
87 Which hormones are not produced by placenta ?
1 hcG
2 hpL
3 estrogens
4 relaxin

Answer: relaxin
88 After delivery mammary gland start producing milk, In milk which necessary substance is present for immunity ?
1 Lactose
2 Protein
3 Fat
4 Antibodies

Answer: Antibodies
89 Which of the follwing is an accessory reproductive gland in male mammals.
1 Prostate gland
2 Gastric gland
3 Mushroom shaped gland
4 Inguinal gland

Answer: Prostate gland
90 In the absence of acrosome the sperm _______.
1 Cannot get food
2 Cannot penetrate the egg
3 Cannot swim
4 Cannot get energy

Answer: Cannot penetrate the egg
Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test