Join our Telegram Channel

NCERT - Human Reproduction Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
121 Which part is connected to the uterus through cervix ?
1 Vagina
2 (1) and (3) both
3 Hymen
4 Mucosal membrane

Answer: Vagina
122 What is the structure consist of ova and their surrounding tissues in various stages of development its called ?
1 Primary follicle
2 Ovarian follicles
3 Graffian follicles
4 Corpus luteum

Answer: Ovarian follicles
Advertisement
123 Which is accessory part of female reproductive system ?
1 Vulva
2 Pudendum
3 Mammary gland
4 Vagina

Answer: Mammary gland
124 What is PH of semen ?
1 7.3 to 7.7
2 7.2 to 7.6
3 7.4 to 7.8
4 7.5 to 7.9

Answer: 7.2 to 7.6
125 Which gland secrete alkaline fluid ?
1 Seminal vesicle gland
2 Prostate gland
3 Bulbourethral gland
4 (2) and (3) both

Answer: (2) and (3) both
126 Which substances present in seminal vesicles is thick and yellowish secretion ?
1 Sugar
2 Vitamin-c
3 Fat
4 (1) and (2) both

Answer: (1) and (2) both
127 The distal end of vas deference is expanded and in this region the opens ?
1 Prostate gland
2 Bulbourethral gland
3 Seminal vesicle
4 Ejaculatory duct

Answer: Seminal vesicle
128 What is length of epididymis?
1 6 c.m
2 6 feet
3 6 meter
4 6 inch

Answer: 6 meter
129 What is the size of testis?
1 6 cm length and 2.5 cm diameter
2 5 cm length and 3.5 cm diameter
3 5 cm length and 2.5 cm diameter
4 6 cm length and 3.5 cm diameter

Answer: 5 cm length and 2.5 cm diameter
130 Which hormone is realeased from ovaries ?
1 Testosterone
2 Estrogen
3 Progesterone
4 (2) and (3) both

Answer: (2) and (3) both
131 Which connective tissue surrounds testis ?
1 Fibrous tissue
2 Spongy connective tissue
3 Tunica albuginea
4 None of them

Answer: Tunica albuginea
132 In male accessory reproductive glands which is incorrect ?
1 Seminal vesicle
2 Prostate gland
3 Urinary bladder
4 Bulbourethral gland

Answer: Urinary bladder
133 What is provided to sperms by secretion of seminal vesicles ?
1 Nourishment
2 Activating
3 Lubricant
4 (1) and (3) both

Answer: Nourishment
134 What is size of ovaries ?
1 3 c.m long , 2 c.m wide , 1 c.m thick
2 3 c.m long , 2 c.m wide , 2 c.m thick
3 2 c.m long , 2 c.m wide , 1 c.m thick
4 2 c.m long , 2 c.m wide , 2 c.m thick

Answer: 3 c.m long , 2 c.m wide , 1 c.m thick
135 Sertoli cells are regulated by the pituitary hormone known as
1 LH
2 GH
3 FSH
4 Prolactin

Answer: FSH
Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test