Join our Telegram Channel

NCERT - Human Reproduction Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
106 The fertilized ovum during the first 12 weeks is called _______.
1 Embryo
2 Foetus
3 Blastocyte
4 (1) & (2) both

Answer: Embryo
107 The signals for parturition originate from ______ .
1 Fully developed foetus
2 placenta
3 Uterus
4 (1) & (2) both

Answer: (1) & (2) both
Advertisement
108 During delivery which glands send signals for the release of oxytocin ?
1 Posterior Pituitary
2 Hypothalamus
3 Anterior Pituitary
4 None of these

Answer: Posterior Pituitary
109 Which option is incorrect for the centriole function in spermiogenesis ?
1 The two centrioles of the spermatids
2 The antrior one is known as proximal centriole
3 One is known as distal centriole
4 The distal centriole changes into the tail.

Answer: The distal centriole changes into the tail.
110 Sperms cells are produced in
1 Interstitial space
2 Semini ferous tubules
3 Epididymis
4 Prostate gland

Answer: Semini ferous tubules
111 How many secondary spermatocyte will be required to form 400 spermatozoans.
1 100
2 200
3 400
4 40

Answer: 200
112 1st polar body is formed at which stage of oogenisis
1 1st Meiosis
2 2nd Mitosis
3 1st Mitosis
4 Differentiation

Answer: 1st Meiosis
113 The embryo with 16 cells is called........
1 Blastocyst
2 Blastomeres
3 Morula
4 Cleavage

Answer: Morula
114 During movement of zygote into oviduct the division of zygote in 2 to 16 daughter cells. This process called
1 Cleavage
2 Gastrulation
3 Morula
4 (1) and (2) both

Answer: Cleavage
115 What time is taken by the sperm emptied in vagina, to move toward uterus ?
1 4 to 5 hrs
2 5 to 6 hrs
3 3 to 4 hrs
4 2 to 3 hrs.

Answer: 5 to 6 hrs
116 In menstrual cycle which period is known as menstrual phase ?
1 1 to 5 days
2 15 to 28 days
3 6 to 14 days
4 14 to 15 days

Answer: 1 to 5 days
117 In oogenesis which cells are produced at the end of maultiplication phase ?
1 Primary oocyte
2 Secondary polar body
3 Secondary oocyte
4 First polar body

Answer: Primary oocyte
118 Name the process involve in multiplication phase of spermatogenesis ?
1 Mitotic
2 Meiosis
3 Amitosis
4 (1) and (2) both

Answer: Mitotic
119 It is a fold at the distal end of the vagina ...
1 Hymen
2 Mucosal membrane
3 Cervix
4 Clitoris

Answer: Mucosal membrane
120 Where is uterus situated ?
1 Between the urinary bladder and rectum
2 Between the urinary bladder and ovary
3 Between the urinary bladder and urethra
4 Between the urinary bladder and intestine

Answer: Between the urinary bladder and rectum
Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test