Join our Telegram Channel

NCERT - Human Reproduction Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
46 In oogenesis which cell body are concentrated in cytoplasm of primary oocyte of the growth phase ?
1 Mitochondrial
2 Golgicomplex
3 Ribosomes
4 Above all

Answer: Above all
47 Which period is of the cycle is known as a proliferative phase ?
1 1 to 5 days
2 15 to 28 days
3 6 to 14 days
4 14 to 15 days

Answer: 6 to 14 days
Advertisement
48 After fertilization which changes prevents entry of other sperms in to the oocytes
1 Egg membrane
2 Vitelline membrane
3 Fertilization membrane
4 (1) and (3) both

Answer: Fertilization membrane
49 What time period is required to form blastocyst ?
1 One week
2 8 days
3 two week
4 9 days

Answer: One week
50 In human normally what is the period of pregnancy ?
1 266 days
2 280 days
3 270 days
4 275 days

Answer: 266 days
51 In humans embryonic development chorionicvilli which co-operate with the tissue of the mothers uterus to forms ...
1 Placenta
2 Umbilical cord
3 Embryonic disc
4 Amniotic cavity

Answer: Placenta
52 At the time of delivery which hormones stimulate more frequent and powerful construction of the uterus ?
1 Oxytocin and Prostaglandins
2 Estrogen and Progesterone
3 Oxytocin and Vasopressin
4 Estrogen and Prostaglandins

Answer: Oxytocin and Prostaglandins
53 Which pair is not correct ?
1 teste - scrotalsac
2 ovary - upper pelvic cavity
3 vas deferens - ejaculatory duct
4 Fallopion tube - Ovulation

Answer: Fallopion tube - Ovulation
54 The semini ferous tubules of the testies are lined bye the germinal epithelium consisting...
1 Cells of sertoli
2 Spermatocytes
3 Spermatogonium
4 Spermatids

Answer: Cells of sertoli
55 In oogenesis diploid cell produce _______ ovum.
1 1
2 2
3 3
4 4

Answer: 1
56 The correct order of the changes in hormones level at first day to 28th day of menstrual cycle.
1 estrogen and progesterone level is lower --> Estrogen rising --> Progesterone rising.
2 estrogen and progesterone level is higher --> Estrogen lower --> Progesterone rising.
3 estrogen and progesterone level is lower --> Estrogen rising --> Progesterone lower.
4 estrogen and progesterone level is higher --> Estrogen rising --> Progesterone rising.

Answer: estrogen and progesterone level is lower --> Estrogen rising --> Progesterone rising.
57 Function of the placenta is ..
1 to deliver nutrients to embryo
2 to deliver oxygen to embryo
3 remove wastes from the embryonic blood
4 all of these

Answer: all of these
58 The fluid within the blastocyst is formed by the cells of _______ ?
1 Trophoblast
2 Blastomere
3 None of this
4 Iner layer of blastocyte

Answer: Trophoblast
59 In menstrual cycle on which days rises progesterone levels ?
1 1 to 5 days
2 6 to 14 days
3 14 to 15 days
4 15 to 28 days

Answer: 15 to 28 days
60 When sperm penetrate secondary oocyte during its unequal meioticdivision, how many polar body (bodies) is are produced ?
1 One
2 Two
3 Three
4 None of this

Answer: Three
Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test