Join our Telegram Channel

NCERT - Human Reproduction Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
61 In oogenesis which substance are present in primary oocyte of growth phase
1 Fat and proteins
2 DNA, RNA
3 ATP and enzyme
4 Above all

Answer: Above all
62 The metamorphosis of the spermatids in to the sperms is known as.......
1 Multiplication phase
2 The maturation phase
3 The growth phase
4 Spermiogenesis

Answer: Spermiogenesis
Advertisement
63 During puberty stage, which sex hormone stimulate the enlargement of breast ?
1 Progesterone
2 Estrogen
3 Testosterone
4 (1) and (2) both

Answer: Estrogen
64 What is the shaped of uterus ?
1 Inverted appleshaped
2 Inverted mango shaped
3 Inverted pear shaped
4 None of this

Answer: Inverted pear shaped
65 What is the structure consist of mature ovum and its surrounding tissues its called ?
1 Mature ovum
2 Ovarian follicles
3 Graffian follicle
4 Corpus luteum

Answer: Graffian follicle
66 What is called a capsule of collagenous connective tissue immediately after the germinal epithelium of ovaries?
1 Stroma
2 Tunica albuginea
3 Ovarian epithelium
4 None of them

Answer: Tunica albuginea
67 Which tissue layer covers the ovary ?
1 Columnar epithelium
2 Squamous epithelium
3 Ciliary epithelium
4 Cuboidal epithelium

Answer: Cuboidal epithelium
68 What is PH of vaginal fluid ?
1 3.5 to 4.0
2 3.6 to 4.1
3 3.7 to 4.2
4 3.8 to 4.3

Answer: 3.5 to 4.0
69 The seminal vesicle are located at ?
1 Over urinary bladder
2 Near urinary bladder
3 Besides urinary bladder
4 Base of the urinary bladder

Answer: Base of the urinary bladder
70 What is length of vas deference ?
1 45 inch
2 45 mm
3 45 cm
4 4.5 meter

Answer: 45 cm
71 In testis which cells produce sperms?
1 Germinal cells
2 Epithelial cell
3 Sertoli cell
4 Both 1 and 3

Answer: Germinal cells
72 Where testes are situated?
1 Abdominal cavity
2 Dorsalside of abdominal cavity
3 (1) and (2) both
4 Scrotal sac.

Answer: Scrotal sac.
73 Where seminiferous tubules of each lobe empty sperms ?
1 Vas deference
2 Epididymus
3 Epididymus
4 Seminal vesicles

Answer: Epididymus
74 What percentage of semen is produced by seminal vesicles ?
1 50%
2 55%
3 60%
4 65%

Answer: 60%
75 The average volume of semen for each ejaculation is ......
1 3 to 4 ml
2 3.5 to 4.5 ml
3 4 to 5 ml
4 4.5 to 5.5 ml

Answer: 3 to 4 ml
Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test