Join our Telegram Channel

NCERT - Human Reproduction Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
31 If after ovulation no pregnancy result the corpus luteum
1 Is maintained by the presence of progesterone
2 Degenerates in a short time
3 Becomes active and secretes lot of FSH and LH
4 Produces lot of oxytocin and relaxin

Answer: Degenerates in a short time
32 The process of delivery of the foetus is called
1 Parturition
2 Implantation
3 Fertilisation
4 Lactation

Answer: Parturition
Advertisement
33 Which of the following character is seen in male?
1 Muscles are comparitively weak
2 Voice is shrill
3 Voice is heavy
4 eard and mustache is not seen

Answer: Voice is heavy
34 Which cells provides nutrition to the sperms ?
1 Germinal cells
2 Epithelial cell
3 Sertoli cell
4 None of them

Answer: Sertoli cell
35 Where is situated epididymis ?
1 External surface of the testis
2 Below the testis
3 Internal surface of the testis
4 Above the testis

Answer: External surface of the testis
36 Through which of the following vas deferens runs upward from epididmis and enter the abdominal cavity ?
1 Ejaculatory duct
2 Inguinal canal
3 Urethra
4 (1) and (2) both

Answer: Inguinal canal
37 Where is prostate gland is located ?
1 Over urinary bladder
2 Base of the urinary bladder
3 Posterior region of the urinary
4 Side of the urinary bladder

Answer: Posterior region of the urinary
38 What is the function of bulbourethral gland secretion ?
1 Nourishes sperms
2 role in activating sperms
3 Serves as a lubricant during sexual intercourse
4 Enhancing the motility of sperms

Answer: Serves as a lubricant during sexual intercourse
39 When does penis get erected ?
1 If masses of tissue filled with air
2 If masses of tissue filled with hormones
3 If masses of tissue filled with blood
4 (b) and (c) occurs both

Answer: If masses of tissue filled with blood
40 What is the entry point for blood vessel and nerves into the ovaries called ?
1 Hilus part
2 Hilus pors
3 Hilus
4 None of them

Answer: Hilus
41 Which tissue layer of tunica albuginea
1 Connective tissue
2 Epithelial tissue
3 Collagenous connective tissue
4 Collagenous epithelium tissue

Answer: Collagenous connective tissue
42 What is length of fallopion tube ?
1 12 m.m
2 10 c.m
3 10 m.m
4 12 c.m

Answer: 10 c.m
43 The wall of the uterus is made of ..........layer .
1 Three
2 Two
3 one
4 Four

Answer: Three
44 Which region of vulva are located below the mons pubis ?
1 Labia majora
2 Labia minora
3 Clitoris
4 None of this

Answer: Labia majora
45 In spermatogenesis which cells are produce at the end of multiplication phase ?
1 Primary spermatocyte
2 Secondary spermatocyte
3 Spermatogonia
4 Spermatids

Answer: Spermatogonia
Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test