Join our Telegram Channel

NCERT - Human Reproduction Questions and Answers of Class 12 Biology | GkSeries

Questions
16 Which is part of vulva is considered equivalent to the male penis
1 Clitoris
2 Hymen
3 Mons
4 Pubis

Answer: Clitoris
17 Which cells produces of spermatids ?
1 Secondary germinal cells
2 Spermatogonium
3 Primary germinal cells
4 Spermatocytes

Answer: Primary germinal cells
Advertisement
18 In spermatogenesis which processes occur for secondary spermatocyte ?
1 Mitotic
2 Meiosis
3 Amitosis
4 (1) and (2) both

Answer: Meiosis
19 The acrosome is formed by the.....
1 Mitochondria
2 Golgicomplex
3 Ribosomes
4 Nucleus

Answer: Golgicomplex
20 In oogenesis which cells are produced at the first division of primary oocyte in maturation phase ?
1 Secondary oocyte
2 First polar body
3 Secondary polar body
4 (1) and (2) both

Answer: (1) and (2) both
21 The events of menstrual cycle are comprised of .... days.
1 27 days
2 29 days
3 28 days
4 30 days

Answer: 28 days
22 In menstrual cycle during which days rising estrogen levels ?
1 1 to 5 days
2 14 to 15 days
3 15 to 28 days
4 6 to 14 days

Answer: 6 to 14 days
23 In fertilization which part of sperm enters the secondary oocyte ?
1 Tail
2 Head
3 Middle part
4 (2) and (3) both

Answer: (2) and (3) both
24 The division of it forms in to 16 daughter cells..called....
1 Blasto cell
2 Blastomeres
3 Morula
4 (1) and (2) both

Answer: Blastomeres
25 In humans after implantation what is the elaborate projection developed from trophoblast called ?
1 Embryonic Layer
2 Placenta
3 Chorionic vili
4 Umbilical cord

Answer: Chorionic vili
26 Which part present between placenta and embryo ?
1 Umbilical cord
2 Amniotic cavity
3 Embryonic disc
4 (2) and (3) both

Answer: Umbilical cord
27 How much blood is lost during menstrual cycle period ?
1 25 to 100 ML
2 50 to 150 ML
3 75 to 175 ML
4 20 to 75 ML

Answer: 20 to 75 ML
28 Which is incorrect for sexual dimorphism of male ?
1 Mammary gland is namesake only
2 Voice is shrill
3 Muscle are strong
4 Beard and mustache develops

Answer: Voice is shrill
29 Identify the part-a
1 Spermatid
2 Secondary spermatocyte
3 Primary Spermatocyte
4 Sertoli cell

Answer: Secondary spermatocyte
30 In human the unpaired male reproductive structure is ... ...
1 Seminal vesicle
2 Prostate
3 Bulbourethral gland
4 Testes

Answer: Prostate
Advertisement

Miscellaneous GK Questions

Chapters

Today's Top Current Affairs

current affairs 2022 pdf plan

Current Affairs MCQs

State-wise Current Affairs

General Knowledge

Month-wise Current Affairs 2022

Category-wise Current Affairs

Jobs by Qualification

Free Mock Test