Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 10 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following has collaborated with General Electric for establishing a ‘Cold Spray’ SMART (Surface Modification and Additive Research Technologies) Laboratory?
A IIT Madras
B IIT Delhi
C IIT Roorkee
D IIT Bombay

Answer: Option [A]
IIT Madras and General Electric (GE) have collaborated for establishing a ‘Cold Spray’ SMART (Surface Modification and Additive Research Technologies) Laboratory. This is the first of its kind High-Pressure Cold Spray (HPCS) facility that is being installed in any academic institute in India. IIT Madras will be developing advanced coatings meeting specifications of the aerospace standard
2 Who is designated as new Strategic Forces Command (SFC) Chief?
A Vikram Singh
B Suresh kumar
C Mohammed Ali
D NS Dhillon

Answer: Option [D]
NS Dhillon is designated as new Strategic Forces Command (SFC) Chief.
Advertisement
3 Which city has become the first city in the world to implement a special Ultra Low Emission Zone that would charge an entry fee for older vehicles if they do not meet the emission standards?
A Kuala Lumpur
B London
C Bangkok
D Dubai

Answer: Option [B]
London became the first city in the world to implement a special Ultra Low Emission Zone that would charge an entry fee for older vehicles if they do not meet the emission standards. In an attempt to reduce air pollution and protect public health, the ULEZ will be operational for 24 hours and 7 days a week. A vehicle that does not meet the new emission standard will have to pay daily charge.
4 Who is appointed as MD and CEO of ICICI Securities 4 ?
A Ramesh Rajan
B Suresh Kumar
C Dinesh Karthick
D Vijay Chandok

Answer: Option [D]
Vijay Chandok is appointed as MD and CEO of ICICI Securities 4.
5 Which of the following has joined hands with the US-India Clean Energy Finance (USICEF) to leverage funds for solar projects in India?
A Bajaj Finance Limited
B Capital First Ltd.
C PTC India Financial Services
D Power Finance Corporation

Answer: Option [D]
PFS joined hands with the US-India Clean Energy Finance (USICEF) to leverage funds for solar projects in India. It is an innovative facility which can contribute in achieving India's distributed energy target of 40 GW by 2022. PTC India Financial Services (PFS) has processed and sanctioned 3 distributed solar power projects.
6 Who became the first female president of Slovakia?
A Hilda Heine
B Kersti Kaljulaid
C Zuzana Caputová
D Viorica Dancila

Answer: Option [C]
Liberal lawyer Zuzana Caputová won Slovakia's Presidential election, becoming the country's first female head of state.
7 Who has been appointed as the new Chief Executive Officer (CEO) of ThyssenKrupp Elevators (India) in April 2019?
A Manish Mehan
B Dinesh Paliwal
C Sanjay Jha
D Rajeev Suri

Answer: Option [A]
German steel giant ThyssenKrupp has appointed Manish Mehan as new Chief Executive Officer (CEO) of ThyssenKrupp Elevators (India). Earlier, Mehan held the position of Chief Financial Officer (CFO) in ThyssenKrupp Elevator (India) for the last 12 years. The Pradhan Mantri Ujjwala Yojana aims to provide free cooking gas connections 12/16 to 80 million families by 2020.
8 Which of the following has raised $10 million in a Series B funding round led by China’s CDH Investment in April 2019?
A Mayfair
B Cashify
C GlowRoad
D DMart

Answer: Option [C]
Social commerce platform GlowRoad has raised $10 million in a Series B funding round led by China’s CDH Investment. CDH Investment's other investments in India include Mayfair and Cashify, an online platform for selling used electronic products. GlowRoad was founded in 2017 by Sonal Verma, Kunal Sinha, Nitesh Pant, Shekhar Sahu, and Nilesh Padariya.
9 Which team won Azlan Shah Cup 2019?
A South Korea
B Malaysia
C India
D Japan

Answer: Option [C]
India has lost to South Korea in the final of Sultan Azlan Shah Hockey tournament at Ipoh in Malaysia. South Korea lifted the title, defeating India in a shoot out 4-2.
10 The ________ lunar rover Yutu-2 traveled 170.92 meters on the far side of the Moon, as per the Lunar Exploration and Space Program Center.
A Chinese
B Indian
C American
D Russian

Answer: Option [A]
China's lunar rover Yutu-2 traveled 170.92 meters on the far side of the Moon, as per the Lunar Exploration and Space Program Center of the China National Space Administration (CNSA). It has run a total of 163 meters during the previous three lunar daytime periods. During the third one, the rover conducted scientific examination over stones and tracks on the Moon
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group