Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 15 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who is appointed as Secretary of Defence Finance?
A Rajesh Khanna
B Suresh Varma
C Naresh Kumar
D Gargi Kaul

Answer: Option [D]
Gargi Kaul is appointed as Secretary of Defence Finance.
2 Who was sworn in as the New Prime Minister of Palestine?
A Reuven Rivlin
B Mohammed Ishtaye
C Rami Hamdallah
D Mahmoud Abbas

Answer: Option [B]
Palestine’s New Prime Minister Mohammed Ishtayeh, a veteran peace negotiator and harsh critic of Gaza’s Hamas rulers, and his 22-member cabinet took the oath of office a second time, on April 14, 2019, after botched oath.
Advertisement
3 RBI granted ______ years to LIC to cut its stake in the IDBI bank by 10 percent.
A 11
B 12
C 13
D 14

Answer: Option [B]
The Reserve Bank of India (RBI), which classified IDBI as a private sector bank last month, has granted Life Insurance Corporation (LIC) with 12 years to cut its stake in the bank by 10 percent. RBI has stipulated that after 12 years LIC has to reduce stake in IDBI Bank by 10 per cent to 40 per cent.
4 Who initiated the UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize 2019?
A UN's Executive Board
B EU's Executive Board
C UNESCO's Executive Board
D WHO's Executive Board

Answer: Option [C]
UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize 2019 is an initiative of UNESCO's Executive Board. It honours a person, organization that has made an outstanding contribution to the defence and, or promotion of press freedom anywhere in the world in the face of danger.
5 Which of the following Israeli lunar Mission crashed on the Moon?
A Ofek-11
B Beresheet
C Juno-1A
D LADEE

Answer: Option [B]
Israeli lunar mission Beresheet crashed on the Moon. Beresheet crashed during a landing attempt. It is said that the spacecraft had problems with its main engine during its descent that left it unable to slow down in time before it smashed into the lunar surface.
6 Who won gold in the 54 kg category at the Boxing World Cup at Cologne in Germany?
A Mary Kom
B Pwilao Basumatary
C Sonia Chahal
D Meena Kumari Maisnam

Answer: Option [D]
Meena Kumari Maisnam from Manipur claimed the Gold medal in the 54 kg category at the Boxing World Cup at Cologne in Germany.
7 Which of the following initiation of the Rotary Club of Madras North provides sanitary napkins to the students?
A Project Puthuyugam
B Project Kannamma
C Project Sangini
D Project Suvidha

Answer: Option [B]
Project Kannamma is the initiative of the Rotary Club of Madras North to provide sanitary napkins to the students.
8 Which of the following states celebrates Bengali New Year's day ?
A Arunachal Pradesh
B Tripura
C Assam
D West Bengal

Answer: Option [D]
West Bengal celebrates Bengali New Year's day.
9 ------- Government to place bill for ratification of BBIN initiative at its upper senate
A West Bengal
B Tamil Nadu
C Kerala
D Bhutan

Answer: Option [D]
Bhutan Government to place bill for ratification of BBIN initiative at its upper senate.
10 Which of the following Naval Ship was decommissioned after three decades of service?
A INS Kozhikode
B INS Sindhurashtra
C INS Chakra
D INS Arihant

Answer: Option [A]
Indian Naval Ship Kozhikode was decommissioned in a ceremony held at Naval Jetty, Visakhapatnam, Andhra Pradesh on 13th April. INS Kozhikode gracefully retired as an operational ship after three decades of service in the Indian Navy.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group