Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 11 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 With which bank has BSE signed an MoU with an objective to strengthen the BSE Startups platform?
A HDFC Bank
B Bank of India
C IDBI Bank
D ICICI Bank

Answer: Option [A]
The BSE has signed an MoU with HDFC Bank with an objective to strengthen the BSE Startups platform. The MoU has been signed to spread more awareness on the benefits of listing of startups on this BSE startup platform. BSE had launched the startup platform on 22 December 2018 with an aim to encourage entrepreneurs to get listed and raise equity capital for their growth and expansion.
2 Who is appointed as the MD and CEO of Indian Overseas Bank?
A Vikram Rajan
B Naresh Karthick
C Karnam Sekar
D Suresh Kumar

Answer: Option [C]
Karnam Sekar is appointed as the MD and CEO of Indian Overseas Bank.
Advertisement
3 In which country is the Wing, the drone delivery company owned by Alphabet, is launching its first public drone delivery service?
A France
B China
C USA
D Australia

Answer: Option [D]
Wing, the drone delivery company owned by Google’s parent company Alphabet, is launching its first public drone delivery service in Canberra, Australia. Around 100 homes in the suburbs of Crace, Palmerston, and Franklin will initially have access to the service. Drones will not be allowed to fly over main roads, they will only be allowed to fly between 7 am and 8 pm from Monday to Friday.
4 Which bank became world's first Islamic bank to launch banking via WhatsApp?
A Dubai Islamic Bank
B Sharjah Islamic Bank
C Abu Dhabi Islamic Bank
D Emirates Islamic Bank

Answer: Option [D]
Dubai based Emirates Islamic has announced the launch of Chat Banking services for customers via WhatsApp, marking a global first in the Islamic banking sector.
5 Which bank has re-priced home loans up to Rs 30 lakh by 10 basis points in April 2019?
A Axis Bank
B Indian Bank
C State Bank of India
D IndusInd Bank

Answer: Option [C]
The State Bank of India has re-priced home loans up to Rs 30 lakh by 10 basis points. Accordingly, the interest rate on housing loans of such size will now be in the range of 8.6 to 8.9%. The bank has also lowered its lending rates by a nominal five basis points across all tenors.
6 Who was named as the Wisden Almanack's 'Leading Cricketer of the Year' 2018 for the third straight time?
A Virat Kohli
B Steven Smith
C Kane Williamson
D Henry Nicholls

Answer: Option [A]
In the 2019 (156th) edition of the Wisden Cricketers' Almanack published recently, Indian cricket captain Virat Kohli and women's cricketer Smriti Mandhana were named the Leading Cricketers in the World.
7 Which country bow out of 2020 Olympic Qualifying tournament ?
A Indonesia
B Pakistan
C New Zealand
D India

Answer: Option [D]
India country bow out of 2020 Olympic Qualifying tournament.
8 Recently, K. M. Mani passed away. He was the longest-serving legislator of which state?
A Arunachal Pradesh
B Tripura
C Kerala
D Manipur

Answer: Option [C]
Kerala Congress chairman K. M. Mani, the longest-serving legislator in the State’s history, passed away on 9 April 2019. He had represented the Pala Assembly constituency for 52 years on the trot since its formation in 1965. Till now, he has won all the 13 elections from the constituency. He had held the Finance portfolio for the longest period and presented 13 budgets.
9 Who was appointed as Algeria’s president for a three-month transitional period?
A Noureddine Bedoui
B Abdelkader Bensalah
C Gaid Salah
D Abdelaziz Bouteflika

Answer: Option [B]
Abdelkader Bensalah was appointed president for a three-month transitional period after weeks of mass protests led to the resignation of long-serving former President Abdelaziz Bouteflika on April 2.
10 The National Safe Motherhood Day (NSMD) is celebrated every year on __________.
A April 10
B April 11
C April 12
D April 13

Answer: Option [B]
National Safe Motherhood Day (NSMD) is observed annually on 11 April to raise awareness about the proper healthcare of women and maternity facilities to pregnant and lactating women. The theme of 2019 NSMD is ‘Midwives for Mothers’.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group