Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 28 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 When is the World Veterinary Day celebrated?
A 12 April
B 19 April
C 23 April
D 28 April

Answer: Option [D]
The World Veterinary Day 2019 is observed on 28th April. It is an opportunity to celebrate the contributions of veterinarians to the health of animals and society.
2 Who became the first Italian to win an ATP Masters 1000 title at the Rolex Monte-Carlo Masters?
A Rafael Nadal
B Dominic Thiem
C John Isner
D Fabio Fognini

Answer: Option [D]
Fabio Fognini became the first Italian to win an ATP Masters 1000 title at the Rolex Monte-Carlo Masters. He defeated Dusan Lajovic 6-3, 6-4 in one hour and 38 minutes. Fognini is the eighth player to win his first Masters 1000 title over the past 17 events at the elite level. In the 92 ATP Masters 1000 events prior to 2017 Rome, only eight players won their first Masters 1000 crown.
Advertisement
3 Under what species does the newly identified 90 million year old crab fall?
A Callinectes sapidus
B Callichimaera perplexa
C Chionoecetes
D Portunus trituberculatus

Answer: Option [B]
Alberta University paleontologists have discovered coin-sized cartoon-eyed crab species Callichimaera perplexa, a small and pocket-size crab, through 90-95 million-year-old fossilized remains.
4 Where was the Horsfield’s Bronze Cuckoo (Chalcites basalis) sighted in India?
A Lakshadweep Island
B Mizoram
C West Bengal
D Andamans and Nicobar Islands

Answer: Option [D]
Horsfield’s Bronze Cuckoo (Chalcites basalis) was sighted at the Andamans and Nicobar Islands. It is distinguished by the green and brown plumage on its back, the diminutive Horsfield’s Bronze Cuckoo (Chalcites basalis) is a native of Australia and New Guinea. The sighting was the first recorded instance of the bird in India.
5 Who is appointed as the technical director by AIFF?
A Doru Isac
B Gaioz Darsadze
C Scott O’Donnell
D Jorge Castelo

Answer: Option [A]
All India Football Federation (AIFF) appointed Romanian Doru Isac as the technical director of for a three-year tenure.
6 The panel called the Committee of Secretaries on Aircraft Hijack will be headed by ________.
A Rajnath Singh
B Mohan Bhagwat
C P K Sinha
D Ajit Doval

Answer: Option [D]
The government of India has revamped its high-level anti-hijack panel to include top officials of the Prime Minister’s Office, especially National Security Advisor Ajit Doval. He will be empowered to coordinate any immediate military response. The panel will be called the Committee of Secretaries on Aircraft Hijack (COSAH). The panel will be headed by Cabinet Secretary P K Sinha.
7 PWho claimed the inaugural Asian Snooker Tour title?
A Judd Trump
B Ehsan Heydari Nezhad
C Aung Phyo
D Pankaj Advani

Answer: Option [D]
India’s ace cueist Pankaj Advani claimed the inaugural Asian Snooker Tour title at Bengaluru, Karnataka. He secured 6-4 and defeated Ehsan Heydari Nezhad of Iran.
8 Which of the following weeks was observed nation-wide from 14 to 20 April 2019?
A Education Week
B Literacy Week
C Fire Service Week
D Sanitation Week

Answer: Option [C]
The Fire Service Week (FSW) was observed nation-wide from 14 to 20 April 2019. FSW is observed under the guidance of the Fire Adviser, Ministry of Home Affairs, Government of India. This is in remembrance of the lives lost in the devastating fire that erupted and the explosions that followed on 14 April 1944 at the Victoria Dock in the Bombay Port and also to prevent fire in all industries.
9 When is the World Day for Safety and Health at Work observed?
A 27 April
B 28 April
C 29 April
D 30 April

Answer: Option [B]
World Day for Safety and Health at Work is a UN international day that is celebrated every April 28. It is an annual international campaign to promote safe, healthy and decent work. It has been observed by the International Labour Organization (ILO) since 2003.
10 Which of the following banks has become the first Destination Bank to go live with Net Banking and Debit Card-based e-mandate authentication?
A IDBI Bank
B HDFC Bank
C IndusInd Bank
D Kotak Mahindra Bank

Answer: Option [D]
Kotak Mahindra Bank launched a debit card-based authentication solution on NPCI’s eMandate API platform. With this, the bank has become the first Destination Bank to go live with Net Banking and Debit Card-based e-mandate authentication. It will enable its customers to create electronic mandates via both the Debit Card and Net Banking channels.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group