Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 2 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following launched a hyper-local connectivity app called "Bhonga" to connect users to people in their neighbourhood in the city even without an Internet connection?
A India Infotech
B Columbus India Ltd.
C Linkus Infratech
D SEO India Company

Answer: Option [C]
The Mumbai-based company Linkus Infratech has launched a hyper-local connectivity app called "Bhonga" to connect users to people in their neighborhood in the city even without an Internet connection. Bhonga" is a word in the Marathi language that translates to meaning megaphone or loudspeaker. The app is in the process of collaborating with partners like blood-banks, ambulances.
2 Which comic character became the first Inductee of Comic-Con Museum’s Character Hall of Fame?
A Hulk
B Spiderman
C Superman
D Batman

Answer: Option [D]
Batman became the first Inductee of Comic-Con Museum’s Character Hall of Fame.
Advertisement
3 Who among the following has become the first female president of Slovakia?
A Martina Lubyová
B Veronika Remišová
C Iveta Radicová s
D Zuzana Caputová

Answer: Option [B]
Zuzana Caputová has become the first female president of Slovakia. A 45-year-old lawyer and anti-corruption campaigner won 58.4% of the votes in Saturday’s poll and will take office in June. She campaigned on the platform of ‘humanism, solidarity, and truth’. She was a civil activist best known for blocking a planned landfill site in her home town in and played a role in protests after the murder of journalist Ján Kuciak.
4 Which team won ICC Test Championship mace for 3rd straight year?
A Australia
B New Zealand
C India
D South Africa

Answer: Option [C]
India have won ICC Test Championship mace for the third year in a row after finishing at the top of ICC Test team rankings on the cut-off date of April 1. India have also been awarded $1-million cash prize.
5 When is Utkala Dibasa or Odisha Day celebrated?
A 1st April
B 2nd April
C 3rd April
D 4th April

Answer: Option [D]
Utkala Dibasa or Odisha Day is celebrated on 1st April across the state with great fervor and gaiety in the memory of the formation of the state. The Indian state of Odisha came into being on April 1, 1936. It is also called Orissa Foundation Day and Vishuva Milan. President, Vice President, and Prime Minister have greeted the people of Odisha on the occasion of statehood day, Utkal Diwas.
6 Who won Bahrain Grand Prix 2019?
A Max Verstappen
B Valtteri Bottas
C Lewis Hamilton
D Charles Leclerc

Answer: Option [C]
Lewis Hamilton won Bahrain Grand Prix 2019.
7 Where did President Ram Nath Kovind participate in a community reception organized by Indian community and Friends of India in March 2019?
A Santiago
B Buenos Aires
C Bogotá
D Lima

Answer: Option [A]
President Ram Nath Kovind participated in a community reception at Santiago, organized by Indian community and Friends of India. Addressing Members of the Indian Diaspora and Friends of India, said about the universal messages of peace and tolerance preached by Guru Nanak Dev Ji and Gandhi are increasingly relevant. He is on a three-day visit to Chile on the third leg of a 3 nation tour.
8 Which of the following partnering with Google becomes the first Indian company to launch voice-based financial transactions
A ICICI Prudential Mutual Fund
B Emkay Global Financial mutual fund
C Reliance Mutual Fund
D HDFC Small Capital Fund

Answer: Option [C]
Reliance Mutual Fund partnering with Google becomes the first Indian company to launch voice-based financial transactions.
9 To which museum did President Ram Nath Kovind gift a fountain pen in March 2019?
A Pablo Neruda Museum
B Mahmoud Khalil Museum
C State Darwin Museum
D Carl Nielsen Museum

Answer: Option [A]
President Ram Nath Kovind visited Pablo Neruda Museum that houses literary works and art collections of renowned Chilean poet and writer Pablo Neruda. He gifted a fountain pen to Museum in recognition of Neruda's fondness for a fountain pen. He will hold talks with Sebastian Pinera and discuss issues of mutual interest. He will interact with young scientists at the University of Chile.
10 The Supreme Court suspended the eco clearance for an international airport in which state in March 2019?
A Karnataka
B Goa
C Kerala
D Maharashtra

Answer: Option [B]
SC suspends eco clearance for an international airport in Goa. The health of the environment is key to preserving the right to life, the Supreme Court has observed in a recent judgment and suspended the environmental clearance granted for an international airport at Mopa in Goa
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group