Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 17 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Google opened its first Africa Artificial Intelligence lab in ______.
A Malawi
B Ghana
C Nigeria
D Kenya

Answer: Option [B]
Google has opened an Artificial Intelligence (AI) research lab in Ghana’s capital Accra, reportedly the first of its kind in Africa, to take on challenges across the continent. Using Google’s AI machine app ‘TensorFlow’, farmers analyze the issue with their plants and boost their production.
2 The Ministry of External Affairs has set up an ________ in the foreign office.
A Indo-Quad division
B Indo-Pacific division
C Indo-ASEAN division
D Indo-Altlantic division

Answer: Option [B]
The Ministry of External Affairs has set up an Indo-Pacific division in the foreign office. The Indo-pacific division is intended to give a coherent architecture to the Indo-Pacific policy.
Advertisement
3 When did Himachal Pradesh celebrate 72nd Himachal Day?
A 14 April
B 15 April
C 16 April
D 17 April

Answer: Option [B]
Himachal Pradesh celebrated 72nd Himachal Day on 15th April. Himachal Day is celebrated to commemorate its creation.
4 When was the State Himachal Pradesh formed?
A 1970
B 1971
C 1972
D 1973

Answer: Option [B]
The State Himachal Pradesh formed on 25 January 1971.
5 What is India's status with the USA's Generalised System of Preferences (GSP) program?
A Not eligible for GSP status
B GSP status applicable
C Expired status
D None of the above

Answer: Option [C]
Generalised System of Preferences (GSP) status expired on July 31, 2013, and was most recently reauthorized on June 29, 2015 (effective July 29, 2015) for a period of two and a half years. The relevant legislation permits retroactive extension of GSP benefits. Recently the USA has excluded India from the list of beneficiaries of this program.
6 Which of the following U.S program provides preferential duty-free entry from 129 designated beneficiary countries and territories?
A Free Trade Agreements (FTAs)
B Generalised System of Preferences (GSP)
C Trade Policy and Negotiations (TPN)
D None of the above

Answer: Option [B]
The Generalized System of Preferences (GSP) is a U.S. trade program designed to promote economic growth in the developing world by providing preferential duty-free entry for up to 4,800 products from 129 designated beneficiary countries and territories. GSP was instituted on January 1, 1976, by the Trade Act of 1974.
7 Which Country labeled U.S. troops in West Asia as ‘terrorist’?
A India
B Iran
C Russia
D Syria

Answer: Option [B]
Iran’s lawmakers approved a bill labeling U.S. forces in West Asia (Middle East) as terrorist.
8 Which Small Finance Bank won the Celent Model Bank 2019 Award ?
A Capital Finance Bank
B Equitas Small Finance Bank
C AU Small Finance Bank
D Fincare Small Finance Bank

Answer: Option [D]
Fincare Small Finance Bank won the Celent Model Bank 2019 Award.
9 Who is appointed as Executive Director of Punjab National Bank ?
A Vikram Singh
B Dinesh Kumar
C Sathish Kumar
D Rajesh Yaduvanshi

Answer: Option [B]
Rajesh Yaduvanshi is appointed as Executive Director of Punjab National Bank.
10 The Indo-Pacific policy was articulated by PM Narendra Modi at the ________ in 2018?
A Terracotta Conference
B Elbrus Dialogue
C Shangri-La Dialogue
D Indo-Pacific Conference

Answer: Option [C]
The Indo-Pacific policy was articulated by PM Narendra Modi at the Shangri-La Dialogue in 2018. In India, the policy will be run by the MEA.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group