Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 22 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who secured a victory in the Presidential election in Ukraine in April 2019?
A Volodymyr Groysman
B Petro Poroshenko
C Volodymyr Zelensky
D Yuriy Boyko

Answer: Option [C]
In Ukraine, comedian and political newcomer Volodymyr Zelensky secured a victory in the Presidential election. Exit polls indicated that he is going to take 73% of the votes while incumbent Petro Poroshenko securing 25%. His victory will open a new chapter in the history of a country that has gone through two popular uprisings in the last 20 years.
2 Who is elected as Judo Union of Asia general secretary?
A Naresh karthick
B Ashok Kumar
C Vikram Singh
D Mukesh Kumar

Answer: Option [D]
Mukesh Kumar is elected as Judo Union of Asia general secretary.
Advertisement
3 Who lifted the Santosh Trophy in the final at Ludhiana in April 2019?
A Karnataka
B Gujarat
C Rajasthan
D The Services

Answer: Option [D]
In Football, the Services lifted the Santosh Trophy, beating Punjab 1-nil in the final at Ludhiana on 21 April 2019. In the first half, both the teams were goal-less. In the second half, Services scored the lone goal and held on till the final whistle. Services beat Karnataka 4-3 in the semis via a penalty shootout to book a place in the title clash for the 11th time.
4 Where is the first edition of Naval Commanders’ Conference of 2019 scheduled from 23 to 25 April 2019?
A Hyderabad
B Chennai
C New Delhi
D Mumbai

Answer: Option [C]
The first edition of Naval Commanders’ Conference of 2019 is scheduled at New Delhi from 23 to 25 April 2019. The Chief of the Naval Staff will review major activities undertaken during the previous 6 months. The themes of 'Functional Reorganisation of Indian Navy towards improving Operational Efficiency' and 'Optimal Manning' will form the core of discussions.
5 Which Indian film won best cinematography award at 2019 Beijing International Film Festival?
A Aalorukkam
B Bhayanakam
C Baahubali 2: The Conclusion
D Village Rockstars

Answer: Option [B]
Malayalam film Bhayanakam (Fear) directed by Jayaraj won the best cinematography award at the Beijing International Film Festival.
6 When is the World Earth Day observed every year?
A 21 April
B 22 April
C 23 April
D 24 April

Answer: Option [B]
World Earth Day is observed every year on 22 April. On 22nd April 2009 the United Nations General Assembly adopted a resolution declaring 22nd April as the 'International Mother Earth Day'. World Earth Day 2019 theme is ‘Protect Our Species’. It will mainly focus on saving species which are on the verge of extinction due to climate change, deforestation, pollution and illegal poaching.
7 What is the theme of 2019 World Earth Day?
A Clear The Air
B End Plastic Pollution
C Protect Our Species
D Trees For the Earth

Answer: Option [C]
World Earth Day 2019 theme is ‘Protect Our Species’. It will mainly focus on saving species which are on the verge of extinction due climate change, deforestation, pollution and illegal poaching.
8 The foundation stone of the first Hindu temple in UAE’s capital Abu Dhabi was laid recently. Who presided over the four-hour ceremony?
A Gunatitanand Swami
B Yogiji Maharaj
C Swaminarayan
D Mahant Swami Maharaj

Answer: Option [D]
The foundation stone of the first Hindu temple in UAE’s capital Abu Dhabi was laid recently. Mahant Swami Maharaj, spiritual head of the Bochasanwasi Shri Akshar-Purushottam Swaminarayan Sanstha (BAPS) presided over the four-hour ceremony. The temple embodies the timeless Vedic values of Vasudev Kutumbakam.
9 Which company became India’s 1st retail company to cross Rs 1 lakh crore in annual revenues?
A Provogue India Ltd
B Shoppers Stop Ltd.
C Aditya Birla Retail Ltd.
D Reliance Retail Ltd.

Answer: Option [D]
Reliance retail has become the first Indian retail company to clock more than Rs 1 lakh crore in annual revenues.
10 Who has been appointed as new managing director of Twitter for the India market effective 29 April 2019?
A Manish Maheshwari
B Shantanu Narayen
C Sanjay Jha
D Ajaypal Singh Banga

Answer: Option [A]
Twitter has appointed Manish Maheshwari as new managing director for the India market effective 29 April 2019. Based in Delhi, Maheshwari will report to Maya Hari, vice-president and managing director – Asia Pacific, Twitter. Maheshwari took over from Balaji Krish, who has been leading the Twitter India team in the interim for the past few months.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group