Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 26 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 What is the rank of India in Asian Athletics Championships 2019 held in Doha, Qatar?
A 1st
B 2nd
C 3rd
D 4th

Answer: Option [D]
India bagged 17 medals overall, including 3 gold, 7 silver and 7 bronze medals and finished fourth in the 2019 Asian Athletics Championships.
2 Who is named IPIs 71st World Press Freedom Hero in 2019?
A Williams Duck
B Elstain Duruck
C John Williams
D Cyril Almeida

Answer: Option [D]
Cyril Almeida is named IPIs 71st World Press Freedom Hero in 2019
Advertisement
3 Which organisation recently issued the first-ever screen time guidelines for children under 5 years of age?
A World Health Organization (WHO)
B Plan International
C United Nations Children's Fund (UNICEF)
D Health Systems Global (HSG)

Answer: Option [A]
The UN health agency - World Health Organisation (WHO) has released new guidelines on physical activity, sedentary and sleep for children under 5 years of age. It also issued its first-ever guidance for how much screen time children should be allowed - limited and none at all for one-year-olds.
4 Which pair won their 2nd World Cup gold in the 10m Air Pistol Mixed Team event at the ISSF World Cup 2019 in Beijing?
A Heena Sidhu and Rizvi Shahzar
B Anjum Moudgil and Divyansh Singh Panwar
C Apurvi Chandela and Deepak Kumar
D Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary

Answer: Option [D]
India's 16-year-old Saurabh Chaudhary and 17-year-old Manu Bhaker won gold in the 10m Air Pistol mixed team event at the ISSF World Cup 2019 in Beijing. This is the second consecutive gold for Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary at the ISSF World Cup as they had clinched a gold in the same category in the New Delhi edition of the shooting World Cup in February this year.
5 Which Bank launched India’s First ‘Green Car Loan’ at Lower Interest Rates?
A Axis Bank
B HDFC Bank
C State Bank of India
D Canara Bank

Answer: Option [C]
In a first India’s largest bank State Bank of India (SBI) launched ‘Green Car Loan’ to encourage customers to buy electric vehicles (EVs) in the country. The interest rates on the loan will be 20 basis points (0.2 per cent) lower than SBI’s existing auto loans.
6 Who won the Rabindranath Tagore Literary Prize 2019?
A Janice Pariat
B Rana Dasgupta
C Avalok Langer
D Meghna Pant

Answer: Option [B]
Author Rana Dasgupta was awarded the Rabindranath Tagore Literary Prize 2019 for his 2010 novel Solo which is a tale of estrangement and the ultimate failure of material existence.
7 Who is the first non-European to win the Nobel Prize in Literature in 1913?
A Rabindranath Tagore
B Kailash Satyarthi
C Akilan
D Ramdhari Singh Dinkar

Answer: Option [A]
Rabindranath Tagore is the first non-European to win the Nobel Prize in Literature in 1913.
8 Which Airways became 1st major airline to operate plastic-free flight?
A Qatar Airways
B Etihad Airways
C Thai Airways
D Singapore Airlines

Answer: Option [B]
The UAE's flag carrier Etihad Airways has become the first airline in the Gulf region to operate a flight EY484 without any single-use plastics on board, in a bid to raise awareness about pollution on Earth Day (April 22).
9 Who won Stuttgart Porsche Grand Prix 2019?
A Kiki Bertens
B Naomi Osaka
C Karolína Plíšková
D Petra Kvitova

Answer: Option [D]
Petra Kvitova Won Stuttgart Porsche Grand Prix 2019.
10 when is the World Intellectual Property Day celebrated?
A 26 April
B 30 April
C 1 May
D 5 May

Answer: Option [A]
World Intellectual Property Day is observed annually on 26 April. The theme for 2019 is Reach for Gold: IP and Sports. The event was established by the World Intellectual Property Organization (WIPO) in 2000.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group