Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 18 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 The World Haemophilia Day is observed on _________.
A 17 April
B 18 April
C 19 April
D 20 April

Answer: 17 April
World Haemophilia Day was started in 1989 by the World Federation of Hemophilia (WFH) which chose to bring the community together on April 17 in honour of WFH founder Frank Schnabel’s birthday.
2 NASA announced that SpaceX will fly its DART planetary-defence mission. What does it (DART) stand for?
A Double Asteroid Redirection Test
B Defined Anterior Remote Tracker
C Direct Attack and Reversal Traverse
D Dashboard Asteroid Replenary Test

Answer: Double Asteroid Redirection Test
NASA announced that SpaceX will fly its Double Asteroid Redirection Test (DART) planetary-defence mission. The total launch cost for NASA is estimated to be about $69 million.
Advertisement
3 Which of the following is controlled by Ministry defence and Ministry of Home Affairs?
A Assam Rifles
B J&K Security Force
C Border Security Force
D Central Reserve Police Force

Answer: Assam Rifles
Assam Rifles are the oldest paramilitary force of India. The administrative control of Assam Rifles lies with the Home Ministry, while the operational control is with the Defence Ministry.
4 Which of the following is to test Double Asteroid Redirection Test (DART) planetary-defence mission?
A Israel Space Agency
B Space X
C JAXA
D ISRO

Answer: Space X
NASA announced that SpaceX will fly its Double Asteroid Redirection Test (DART) planetary-defence mission. The total launch cost for NASA is estimated to be about $69 million.
5 Which of the following high courts sought the response from the Cabinet Committee on Security on a plea seeking directions to remove the dual control of Assam Rifles and bring it under the Ministry of Defence.
A Meghalaya HC
B Delhi HC
C Assam HC
D J&K HC

Answer: Delhi HC
The Delhi High Court sought the response from the Cabinet Committee on Security on a plea seeking directions to remove the dual control of Assam Rifles and bring it under the Ministry of Defence.
6 Who was appointed as brand ambassador of bus ticketing platform redBus?
A Mahendra Singh Dhoni
B Virat Kohli
C Hardik Pandya
D Rohit Sharma

Answer: Mahendra Singh Dhoni
Bus ticketing platform redBus has appointed cricketer Mahendra Singh Dhoni as its brand ambassador.
7 Who is appointed as the CEO of Cairn Oil?
A Vengatesh Sundar
B Akshaya Kumar
C Sudhir Mathur
D Ajay Kumar Dixit

Answer: Ajay Kumar Dixit
Cairn Oil & Gas, a division of Vedanta Ltd, has announced the appointment of Ajay Kumar Dixit as its Chief Executive Officer. Dixit succeeds Sudhir Mathur, who after seven successful years with the company, moves on to pursue personal endeavors.
8 Who was named goodwill ambassador of Team India at the Street Child Cricket World Cup 2019?
A Harmanpreet Kaur
B Mithali Raj
C Gautam Gambir
D Saurav Ganguly

Answer: Mithali Raj
Indian women's cricket team captain Mithali Raj has been named the goodwill ambassador of Team India at the Street Child Cricket World Cup (SCCWC).
9 Which bank launched ‘NRI-Insta-Online’ - paperless account opening facility for NRIs?
A Syndicate Bank
B Indian Bank
C State Bank of India
D IDBI Bank

Answer: IDBI Bank
IDBI Bank has launched the ‘NRI-Insta-Online’ account-opening process for NRIs residing in Financial Action Task Force (FATF) member countries.
10 World Heritage Day is observed on ________.
A 17 April
B 18 April
C 19 April
D 20 April

Answer: 18 April
World Heritage Day also known as International Day for Monuments and Sites is an annual event celebrated on 18 April every year. In 2019, the theme is Rural Landscapes.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group