Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 7 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Madras HC directs Centre to ban ------- for inappropriate videos on app
A facebook
B Instagram
C Whatsapp Messenger
D TikTok

Answer: Option [D]
Madras HC directs Centre to ban TikTok for inappropriate videos on app.
2 The space agency of which country has said its Hayabusa2 spacecraft released an explosive onto an asteroid to make a crater on its surface?
A South Korea
B France
C Japan
D Germany

Answer: Option [C]
Japan's space agency has said its Hayabusa2 spacecraft released an explosive onto an asteroid to make a crater on its surface. It will also collect underground samples to find possible clues to the origin of the solar system. The Japan Aerospace Exploration Agency said that Hayabusa2 dropped a "small carry-on impactor" made of copper onto the asteroid and safely evacuated and remained intact.
Advertisement
3 What is the theme of 2019 World Health Day?
A Healthy heart beat, Healthy blood pressure
B Halt the rise: beat diabetes
C Depression: Let's talk
D Universal health coverage: everyone, everywhere

Answer: Option [D]
The theme of World Health Day 2019 is Universal health coverage: everyone, everywhere.
4 Who was elected as a FIFA Council member in April 2019?
A Dhananjay Munde
B Praful Patel
C Sushilkumar Shinde
D Rajiv Mehrishi

Answer: Option [B]
All India Football Federation president Praful Patel was elected as a FIFA Council member on 6 April 2019. He is the first Indian to enter the prestigious council in a landmark development. He was one of the eight candidates vying for the spot in the election which was held during the 29th AFC (Asian Football Confederations) Congress in Malaysia.
5 Who is the Director General of Bureau of Indian Standards (BIS)?
A Mahesh Poddar
B Bhola Singh
C Surina Rajan
D Mario Draghi

Answer: Option [C]
Surina Rajan is the Director General of Bureau of Indian Standards (BIS).
6 Which of the following has been named as the 'Global Slag Company of the Year' at the 14th Global Slag Conference and Exhibition 2019?
A Oil and Natural Gas Corporation
B Tata Steel
C Larsen and Toubro
D Steel Authority of India

Answer: Option [B]
Tata Steel has been named as the 'Global Slag Company of the Year' at the 14th Global Slag Conference and Exhibition 2019. The award was presented to Tata Steel for its innovative practices in the development of new applications for Steel by-products (Slag). The conference was held in Germany and was attended by major steelmakers, steel mill service providers & associated companies.
7 Where was the month-long Indo-US military exercise held?
A Delhi
B Hyderabad
C New Delhi
D Kolkata

Answer: Option [A]
The military training exercise of United States military forces from the 1st Battalion, 1st Special Forces Group (Airborne) with the Indian National Security Guard in New Delhi concluded on 5th March.
8 Who was named as female sportsperson of the year in the ESPN India Multi-Sport Awards for her achievements in 2018?
A P V Sindhu
B Mithali Raj
C Mary Kom
D Saina Nehwal

Answer: Option [A]
P V Sindhu and star javelin thrower Neeraj Chopra were named as female and male sportsperson of the year in the ESPN India Multi-Sport Awards for their achievements in 2018. Neeraj was picked for the top men's award for his gold at 2018 Commonwealth Games and Asian Games. Saina Nehwal won the award for the 'Comeback of the Year' after bagging the bronze at 9/18 the 2018 Asian Games.
9 Indian Astrologer, who has been honoured with 'D. Litt in Astrology' by National American University is ________.
A Sohini Sastri
B Maa Prem Usha
C Swetta Jumaani
D Sunita Menon

Answer: Option [A]
Indian Astrologer Dr Sohini Sastri has been honoured with 'D. Litt in Astrology' by National American University, USA. Dr Sohini Sastri is one of the most trusted names in Astrology and is known for her services over the years.
10 World Health Day is observed on _______.
A April 7
B April 8
C April 9
D April 10

Answer: Option [A]
World Health Assembly decided to celebrate 7 April of each year as the World Health Day, with effect from 1950.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group