Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 20 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 In which country has India rebuilt the Chhyoiphel Kundeling Monastery in April 2019?
A Bhutan
B Nepal
C Sri Lanka
D Myanmar

Answer: Option [B]
India has rebuilt Chhyoiphel Kundeling Monastery in Nepal. Shyalpa Tenzin Rinpoche inaugurated newly reconstructed Monastery at Lisankhu village in Sindhupalchok district on 19 April 2019. The Chhyoiphel Kundeling Monastery was established in 1946 with the active initiation and contribution of Lisankhu villagers.
2 Which bank appointed Kaushik Shaparia as CEO For India
A Axis Bank
B RBL Bank
C Canara Bank
D Deutsche Bank

Answer: Option [D]
Deutsche Bank appointed Kaushik Shaparia as CEO For India.
Advertisement
3 Who has been appointed to the board of directors of Paytm Payments Bank Ltd (PPB) in April 2019?
A Sairee Chahal
B Kunal Bahl
C Ravi Ruia
D Rahul Yadav

Answer: Option [A]
Paytm Payments Bank Ltd (PPB) has appointed entrepreneur Sairee Chahal to its board of directors. Chahal is the founder and CEO of SHEROES, a community platform for women. PPB, which was incorporated in August 2016, formally began its operations in 2017.
4 Which Indian wrestler regained top spot in the latest world wrestling rankings?
A Sushil Kumar Solanki
B Sakshi Malik
C Yogeshwar Dutt
D Bajrang Punia

Answer: Option [D]
India's Bajrang Punia has regained the world number one spot in the men's 65-kilogram Wrestling freestyle category rankings. The rankings were released by United World Wrestling.
5 Which Indian-American scientist and social activist has been inducted into the Cleveland International Hall of fame in April 2019?
A Vijay Prashad
B Nitin Nohria
C Sree Sreenath
D Avinash Dixit

Answer: Option [C]
An Indian-American scientist and social activist has been inducted into the Cleveland International Hall of fame for his contribution in applications in systems biology, global issues and sustainable development. Prof Sree Sreenath was inducted into it, along with five other inductees Dr. Akram Boutros, Ingrida Bublys, Paul Burik, Richard Fleischman, and Marilyn Madigan.
6 Which Indian Navy Ship will take part in Chinese Navy’s 70th anniversary celebrations?
A INS Vikramaditya
B INS Gomati
C INS Shakti
D INS Ranvijay

Answer: Option [C]
Two Indian naval ships - INS 'Kolkata' and 'Shakti' - would take part in the Chinese Navy's 70th anniversary of celebrations. Over 60 countries would join the commemorative event for the PLA Navy’s 70th founding anniversary on April 23.
7 Who was elected as general secretary of the Asian governing body at its ordinary congress at Fujairah in the UAE in April 2019?
A Bhagwant Mann
B Sukhendu Sekhar Roy
C Mukesh Kumar
D Partap Singh Bajwa

Answer: Option [C]
Former Judo Federation of India chief Mukesh Kumar was re-elected as general secretary of the Asian governing body at its ordinary congress at Fujairah in the UAE. A judo training camp of best countries will be conducted in India in 2020.
8 Who is appointed as Special Observer for West Bengal by ECI?
A Vikram Kumar
B Suresh Kumar
C Rajesh Sharma
D AjayV Nayak

Answer: Option [D]
AjayV Nayak appointed as Special Observer for West Bengal by ECI.
9 Who was appointed as the chief country officer for India by Deutsche Bank AG in April 2019?
A Kaushik Shaparia
B S. Hari Shanker
C P.V. Bharathi
D P. S. Jayakumar

Answer: Option [A]
Deutsche Bank AG appointed Kaushik Shaparia as the chief country officer for India. Shaparia currently serves as the Asia Pacific Head of Trade Finance & Cash Management for Corporates for Regional Operations at Deutsche Bank (China) Co., Ltd
10 Who will spearhead India’s challenge at the Asian Weightlifting Championship, 2019?
A Manika Batra
B Mirabai Chanu
C Heena Sidhu
D Manu Bhaker

Answer: Option [B]
Former World Champion, Mirabai Chanu will spearhead India’s challenge at the Asian Weightlifting Championship, 2019 that began at Ningbo, China on 20 April 2019. She will be competing in the 49kg category from 48kg following the International Weightlifting Federations’s rejig of weight categories. Among male weightlifters, India’s hopes will be on Jeremy Lalrinnunga.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group