Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 9 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following joint military exercise is between India and Singapore?
A Ex PRABAL DOSTYK
B Ex SHAKTI
C Bold Kurukshetra–2019
D Ex AUSTRA HIND

Answer: Option [C]
Bold Kurukshetra–2019 joint military exercise is between India and Singapore.
2 Who has been appointed as the Chief Financial Officer of Usha Martin in April 2019?
A Usha Martin
B Shantanu Narayen
C Anirban Sanyal
D G. V. Prasad

Answer: Option [A]
Usha Martin has appointed Anirban Sanyal as its Chief Financial Officer (CFO) with effect from 10 April 2019. He joined the company in 2016 and presently is also the finance controller of Usha Martin Ltd. He will replace Rohit Nanda.
Advertisement
3 Which institute tie up with GE to set up India’s first ‘Cold Spray’ SMART Lab?
A IIT Pune
B IIT roorkee
C IIT Bangalore
D IIT Madras

Answer: Option [D]
IIT Madras institute tie up with GE to set up India’s first ‘Cold Spray’ SMART Lab.
4 Which of the following launched an initiative to promote driving profession in the trucking space?
A Ashok Leyland
B Maruti Suzuki
C Tata Motors
D Bajaj Auto

Answer: Option [C]
Tata Motors launched an initiative to promote the driving profession in the trucking space. Under the Tata Motors Samarth initiative, the company plans to address four critical areas — health and wellness, insurance, education and financial planning for the drivers' well-being. The auto major aims to reach to five lakh drivers every year under the programme.
5 Who claimed Monterrey Open title?
A Andre Agassi
B Roger Federer
C Rafael Nadal
D Garbine Muguruza

Answer: Option [D]
Garbine Muguruza claimed Monterrey Open title.
6 The National Green Tribunal formed a committee to look into the alleged erosion of Yamuna floodplain in Haryana's _______ district in April 2019
A Sonipat
B Rohtak
C Ambala
D Panipat

Answer: Option [A]
The National Green Tribunal formed a committee to look into the alleged erosion of Yamuna floodplain in Haryana's Sonipat district. The nodal agency for coordination and compliance will be the principal secretary of the Haryana Irrigation and Water Resources Department. The joint report may be furnished within 1 month by e-mail so that matter can be taken up before monsoo
7 The World Homoeopathy Day (WHD) is observed every year on _________.
A April 9
B April 10
C April 11
D April 12

Answer: Option [B]
The World Homoeopathy Day 2019 is observed across the world on April 10, 2019 to commemorate the birth anniversary of the founder of Homoeopathy, Dr. Christian Friedrich Samuel Hahnemann.
8 With which country did India conclude the 6th edition of the joint military training exercise, Exercise Mitra Shakti in April 2019?
A Bangladesh
B Sri Lanka
C Bhutan
D Nepal

Answer: Option [B]
The 6th edition of the joint military training exercise between the Indian Army and the Sri Lankan Army, Exercise Mitra Shakti concluded in Sri Lanka on 8 April 2019. The 2-week long training had commenced on 26th March 2019 The 2 army contingents also shared the best practices of each other to further enhance their learning experiences.
9 Who was awarded with Lifetime Contribution Award at AIMA Managing India awards 2019?
A Pawan Goenka
B Azim H Premji
C Sanjiv Bajaj
D Devi Prasad Shetty

Answer: Option [B]
The AIMA 2019 - Lifetime Contribution Award was awarded to Azim H Premji, Chairman, Wipro Limited. Mahendra Mohan Gupta, Chairman & Managing Director, Jagran Prakashan Ltd and Editorial Director, Dainik Jagran, was also awarded under Lifetime Contribution to Media category.
10 Where is the River Periyar located?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Telangana
D Tamil Nadu

Answer: Option [A]
Periyar is the longest river and the river with the largest discharge potential in the Indian state of Kerala.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group