Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 5 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country launched World’s First National 5G Network?
A Australia
B South Korea
C India
D China

Answer: Option [B]
South Korea launched World’s First National 5G Network.
2 Which of the following company acquired Chatbot Making Startup Haptik for Rs.700 crores?
A Birla Life Insurance
B Reliance Jio Digital
C Ashok Leyland
D Tech Mahindra

Answer: Option [B]
Reliance Jio Digital acquired Chatbot Making Startup Haptik for Rs.700 crores.
Advertisement
3 Who became next High Commissioner of India to the Republic of Cameroon
A Vivek Sharma
B Suresh Kumar
C Rajesh Sharma
D Rakesh

Answer: Option [D]
Rakesh became next High Commissioner of India to the Republic of Cameroon.
4 Which country honoured Indian PM Narendra Modi with its highest civilian award Zayed Medal?
A Kuwait
B Qatar
C United Arab Emirates
D Saudi Arabia

Answer: Option [C]
President of the UAE Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan honoured Prime Minister Narendra Modi with the prestigious Zayed Medal for boosting relations between the Emirates and India.
5 Who was appointed as the new Managing Director of LIC?
A Vipin Anand
B Subhash Chandra Garg
C R N Chaturvedi
D Padmaja Chunduru

Answer: Option [A]
Vipin Anand was appointed as the Managing Director of the Life Insurance Corporation of India (LIC), by the government last month. He was instrumental in setting up LIC's operations in Singapore and Bangladesh.
6 When does India observe National Maritime Day?
A April 4
B April 5
C April 6
D April 7

Answer: Option [B]
April 5 is celebrated as the National Maritime Day in India every year. The day is being observed since 1964.
7 Where does India plan to set up the India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD)?
A Uganda
B Tanzania
C Malawi
D Kenya

Answer: Option [C]
The Ministry of External Affairs has signed an MOU with National Bank for Agriculture and Rural Development Consultancy Service (NABCONS) for setting up India-Africa Institute of Agriculture and Rural Development (IAIARD) in Malawi.
8 Recently, from which State did Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) withdraw its power from three of nine districts of the State?
A Arunachal Pradesh
B Tripura
C Assam
D Manipur

Answer: Option [A]
The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) was partially removed from three of nine districts of Arunachal Pradesh but would remain in force in the areas bordering Myanmar.
9 Who has been appointed as Secretary of Ministry of Civil Aviation?
A Pradeep Kumar Sinha
B Pradeep Singh Kharola
C Rajiv Nayan Choubey
D Ajay Kumar

Answer: Option [B]
The government appointed Air India Chief Managing Director and Chairperson Pradeep Singh Kharola as the secretary of the Ministry of Civil Aviation. Kharola will take over from Rajiv Nayan Choubey. He is an IAS officer of Karnataka cadre from the 1985 batch, who was named chairperson of Air India in November 2017. Jayant Sinha is the Minister of Civil Aviation.
10 Recently, who has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London' award?
A Ganesh Prasad
B Rikhil Shah
C Sanjiv Chadha
D Rajnish Kumar

Answer: Option [C]
The State Bank of India’s UK Chief Mr Sanjiv Chadha has been honoured with the ‘Freedom of the City Of London’. The award was given by the city of London Corporation in recognition of his contribution to promoting bilateral relations. The previous Indian recipient of the honour is Jawaharlal Nehru, the first PM of India. Other recipients include author JK Rowling and actor Dame Judi Dench.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group