Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 27 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 A Konkani translation of the Indian Constitution was released by the Mangaluru Bishop Peter Paul Saldanha. The translation has been done by ________.
A Stephen Quadros Permude
B Pundalik Naik
C Paresh Narendra Kamat
D Damodar Mauzo

Answer: Option [A]
A Konkani translation of the Indian Constitution was released by the Mangaluru Bishop Peter Paul Saldanha. The translation has been done by Professor Stephen Quadros Permude, author of several books in Konkani. The book was brought out by the Mangaluru Diocesan Commission, led by its convener Father J.B. Crasta.
2 Which country has temporarily banned drones, unmanned aircraft after Easter bombings?
A India
B Sri Lanka
C Pakistan
D Indonesia

Answer: Option [B]
Sri Lanka country has temporarily banned drones, unmanned aircraft after Easter bombings.
Advertisement
3 Which of the following weeks is observed from 24 to 30 April 2019?
A World Immunization Week
B International Week of Happiness
C World Poetry Week
D World Pulses Week

Answer: Option [A]
World Immunization Week 2019 is observed from 24 to 30 April 2019. 5/17 The theme of this year's campaign is 'Protected Together: Vaccines Work!'. Every year last week of April is observed as World Immunisation Week to promote the use of vaccines to protect people of all ages against disease.
4 What is the theme of World Immunization Week 2019?
A Protected Together: Vaccines Work
B Are you up-to-date
C Protect your world – get vaccinated
D Close the immunization gap

Answer: Option [A]
World Immunization Week 2019 is being observed from 24-30 April. The 2019 theme is Protected Together: Vaccines Work. World Immunization Week aims to promote the use of vaccines to protect people of all ages against disease.
5 Which of the following Country recently passed a law that enforces the use of the Ukrainian language in official settings?
A Ukraine
B Belarus
C Moldova
D Russia

Answer: Option [A]
Ukraine’s Parliament on 25th April passed a law enforcing the use of the Ukrainian language in official settings a move likely to rile Russian-speaking areas of the country and Moscow.
6 Who will become the first woman to referee a Ligue 1 football match?
A Dagmar Damková
B Sonia Denoncourt
C Amy Fearn
D Stephanie Frappart

Answer: Option [D]
French official Stephanie Frappart will become the first woman to referee a Ligue 1 football match. She has been selected for the game by the French Football Federation. She will officiate at her second Women's World Cup later this year. Frappart, 35, was the first woman to referee a Ligue 2 fixture in 2014.
7 India is to stop importing crude from _________ as US refused to extend the sanctions waiver.
A Mexico
B Saudi Arabia
C Kuwait
D Iran

Answer: Option [D]
The Ministry of Petroleum and Natural Gas has taken steps necessary steps to end the imports from Iran, as the United States refused to extend the sanctions waiver for India to import crude from Iran. Earlier, India has urged the US to restore the sanction waivers it has decided to not to proceed with the purchase as the oil trade cannot happen in anticipation.
8 A floating nuclear power plant that is also known as 'Chernobyl on ice' is ready to begin supplying the electricity in ________.
A USA
B Japan
C UK
D Russia

Answer: Option [D]
A floating nuclear power plant that is also known as 'Chernobyl on ice' is ready to begin supplying the electricity in Russia. The Akademik Lomonosov is reportedly destined to provide power for a region in Russia’s far east. The ship’s 70-megawatt reactors could power a city of 200,000 people. China is constructing a similar floating power station.
9 Which of the Sri Lankan IGP resigned after the deadly Easter bomb attcks?
A Jayantha Wickramarathne
B Victor Perera
C Pujith Jayasundara
D Chandra Fernando

Answer: Option [C]
Sri Lanka's top police official, Inspector General of Police Pujith Jayasundara, has resigned over failures that led to the deadly Easter bomb attacks. Mr.Jayasundara has sent his resignation to the acting defence secretary.
10 Who has become the first overseas player from India to join Hampshire as South Africa batsman Aiden Markram's replacement?
A Ravichandran Ashwin
B Bhuvneshwar Kumar
C Ajinkya Rahane
D Shikhar Dhawan

Answer: Option [C]
Ajinkya Rahane became the first overseas player from India to join Hampshire as South Africa batsman Aiden Markram's replacement. With this, Rahane becomes the first Indian cricketer to represent Hampshire. Rahane will feature in eight county matches from May to July, subject to visa clearance
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group