Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 3 April 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 With which country has India agreed to organise Annual Forum for Media Cooperation institutionalize the process of cooperation between the 2 nations in the media and entertainment sector, in April 2019
A Australia
B Israel
C Russia
D China

Answer: Option [C]
A Russian Delegation led by the Russian Deputy Minister of Digital Development, H.E Mr. Alexey Volin met Amit Khare, Secretary, Ministry of I&B on 4 April 2019. It was mutually agreed that an Annual Indo-Russian Forum for Media Cooperation be organized alternately in India and Russia to institutionalize the process of cooperation between the 2 nations in the media and entertainment sector.
2 Which bank Becomes First Lender To Charge For UPI Use?
A Dena Bank
B Yes bank
C Canara Bank
D Kotak Mahindra Bank

Answer: Option [D]
Kotak Mahindra Bank Becomes First Lender To Charge For UPI Use.
Advertisement
3 Where will Nepal-India Franchise Investment Expo and Conclave be held in May 2019?
A Pokhara
B Mumbai
C Jaipur
D Kathmandu

Answer: Option [D]
Nepal-India Franchise Investment Expo and Conclave will be held in Kathmandu from 15th to 16th May 2019. It will focus on building the relations between India and Nepal through entrepreneurship development. It is being organised by Federation of Nepalese Chambers of Commerce & Industry (FNCCI) and Embassy of India and Franchise India. It will bring the leading Indian iconic brands to Nepal.
4 Who became the first Indian male squash player to enter the list of top 10 in the latest PSA world rankings?
A Vikram Malhotra
B Ramit Tandon
C Mahesh Mangaonkar
D Saurav Ghosal

Answer: Option [D]
Saurav Ghosal became the first Indian male squash player to enter the top 10 in the PSA (Professional Squash Association) world rankings.
5 When is the World Health Day observed?
A 4 April
B 5 April
C 6 April
D 7 April

Answer: Option [D]
7 April is observed every year as the World Health Day and the theme for 2019 is Universal Health Coverage: Everyone, Everywhere. Ministry of Health and Family Welfare and WHO formed a Solidarity Human Chain on 4 April 2019. This was done as part of the World Health Day celebrations to reaffirm their commitment to working collaboratively towards Universal Health Coverage (UHC).
6 Google India head, who resigns after 8 years, is __________.
A Rajan Anandan
B Amit Singhal
C Vikas Agnihotri
D Manik Gupta

Answer: Option [A]
Rajan Anandan, vice president for Google India and South East Asia, is leaving the company after an eight-year stint and will be joining Silicon Valley’s marquee venture fund Sequoia Capital. Rajan Anandan had joined Google in 2011.
7 When is the National Maritime Day celebrated every year?
A 4 April
B 5 April
C 6 April
D 7 April

Answer: Option [B]
In India, the National Maritime Day is celebrated every year on April 5. On this day in 1919, navigation history was created when SS Loyalty, the first ship of The Scindia Steam Navigation Company Ltd travelled to the UK. The day was first celebrated on April 5, 1964. The theme of the 56th edition of the National Maritime Day is 'Indian Ocean-An Ocean of opportunity'.
8 With which of the following Country did India sign MoU for the development and industrial use of lithium?
A Argentina
B Bolivia
C Chile
D Australia

Answer: Option [B]
India and Bolivia have signed an agreement for the development and industrial use of lithium during the state visit of the President Ram Nath Kovind to Bolivia.
9 Where did Army's Western Command chief inaugurate Rinzin Dwar in April 2019?
A Mussoorie
B Shimla
C Kasauli
D Manali

Answer: Option [B]
Army's Western Command chief inaugurated Rinzin Dwar, the entrance to Pirthi Military station, named after a slain Army officer, in Shimla district. It is situated at Averipatti in Rampur and is named after late Sub Rinzin Dorje of Dogra Scouts. He was an accomplished mountaineer who summited Mt Everest and several other prominent peaks.
10 Which of the following country is to increase sugar, rice and bovine imports from India?
A Indonesia
B China
C Pakistan
D Bangladesh

Answer: Option [A]
Indonesia is looking at increasing sugar, rice and bovine imports from India.
Advertisement

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries
Work with Gkseries
Gkseries ebooks

Please Join Our Discussion Group