Daily Current Affairs Quiz 20th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who will take over as the Chairman of Central Board of Indirect Taxes and Customs, from 1 January 2019?
A Pranab Kumar Das
B John Joseph
C Susanta Kumar Panda
D Raj Kumar Barthwal

Answer: Option [A]
The government of India appointed Pranab Kumar Das as the Chairman of CBIC from 1 January 2019. He will take over from current Chairman S Ramesh, who retires on 31 December 2018. The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) is the apex indirect tax policy-making body under the Finance Ministry. The CBIC is headed by the Chairman and consists of six members.
2 Which Institute from Pune launched an e-library of ancient religious and historical works?
A Arihant Institute of Research Studies (AIRS)
B Suryadatta Group of Research Institutes (SGRI)
C Bhandarkar Oriental Research Institute (BORI)
D SMEF'S Brick Group of Research Institutes

Answer: Option [C]
The Bhandarkar Oriental Research Institute (BORI) launched an e-library of ancient religious and historical works.
3 Which state has emerged as the best-performing state according to the National Report on States' 'Startup Ranking 2018' released on 20 December 2018?
A Kerala
B Karnataka
C Gujarat
D Odisha

Answer: Option [C]
The National Report on States' 'Startup Ranking 2018' was unveiled by Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce and Industry on 20 December 2018. Gujarat has emerged as the best-performing state in the Startup Ranking 2018. Karnataka, Kerala, Odisha, and Rajasthan, with a score of more than 85 percentile, have been adjudged the top performer
4 In which of the following State did the President rule begin on 20th December 2018?
A Himachal Pradesh
B J&K
C Uttaranchal
D Assam

Answer: Option [B]
President’s rule is imposed in Jammu and Kashmir from 20th December as the Governor’s rule expired in the state on 19th December 2018, after six months.
5 Where will the All-India annual conference of the state Directors General and Inspectors General of Police be held from 20th to 22nd December, 2018?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Karnatala
D Gujarat

Answer: Option [D]
The All-India annual conference of the state Directors General and Inspectors General of Police will be held from 20 to 22 December 2018 in Gujarat. The conference will be held in the presence of Union Home Minister Rajnath Singh. The agenda of the annual conference is militancy in Jammu and Kashmir, crossborder terrorism, and attempts to radicalise youth.
6 Which of the following Non-Banking Financial Company (NBFC) recently merged with IDFC Bank?
A Capital First Limited
B PNB Gilts Limited
C HDB Financial Services Limited
D IndoStar Capital Finance Limited

Answer: Option [A]
Private sector IDFC Bank and Non-Banking Financial Company (NBFC) Capital First have announced completion of their merger to create IDFC First Bank.
7 Where will the third edition of the 12-day 'Dwijing Festival' be held from 27 December 2018?
A Assam
B Arunachal Pradesh
C Meghalaya
D Manipur

Answer: Option [A]
The third edition of the 12-day 'Dwijing Festival', a river tourism project of the Assam government, will begin from 27 December 2018 in Chirang district in Assam. 'Dwijing' means river bank and the festival will cover areas around the river Aie. The river Aie originates from the Himalayas of Bhutan flowing through Chirang and Bongaigaon districts before meeting the river Brahmaputra.
8 Prime Minister Narendra Modi released a book 'Timeless Laxman', based on the life and times of late R.K. Laxman, who was a famous ______.
A Scientist
B Musician
C Cartoonist
D Politician

Answer: Option [C]
R. K. Laxman. Rasipuram Krishnaswami Iyer Laxman (24 October 1921 – 26 January 2015) was an Indian cartoonist, illustrator, and humorist. He was best known for his creation The Common Man and for his daily cartoon strip, You Said It in The Times of India, which started in 1951.
9 When is International Human Solidarity Day observed every year?
A 19th December
B 20th December
C 21st December
D 22nd December

Answer: Option [B]
International Human Solidarity Day is observed every year on 20 December. The aim of the day is to remind people about the importance of solidarity in working towards eradicating poverty, hunger, and disease. The day also aims to remind governments to respect their commitments to international agreements.
10 India's largest Cancer hospital 'National Cancer Institute (NCI)' opened in ___________.
A Gorakhpur, Uttar Pradesh
B Kalyani, West Bengal
C Jhajjar, Haryana
D Guntur, Andhra Pradesh

Answer: Option [C]
The National Cancer Institute (NCI) at Haryana’s Jhajjar area, opened its OPD (out-patient department) services around five years after its foundation stone was laid by the then prime minister Manmohan Singh in 2014. The hospital is expected to be fully operational by December 2020.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...