Daily Current Affairs Quiz 10th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 On which day Human Rights Day is observed every year?
A 7th December
B 8th December
C 9th December
D 10th December

Answer: Option [D]
Human Rights Day is observed every year on 10 December. On this day, the United Nations General Assembly adopted the Universal Declaration of Human Rights in 1948. This year, Human Rights Day marks the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights. The theme for 2018 is 'Stand up for the human rights'.
2 Who has been elected as the leader of Germany's ruling party- Christian Democratic Union (CDU), to replace Angela Merkel?
A Jens Spahn
B Annegret Kramp-Karrenbauer
C Friedrich Merz
D Volker Kauder

Answer: Option [B]
Germany's ruling Christian Democratic Union (CDU) party elected Annegret Kramp-Karrenbauer to succeed Chancellor Angela Merkel as its new leader.
3 Which of the following has become the 23rd district of Arunachal Pradesh on 9 December 2018 ?
A Shri Yomi
B Shi Yomi
C Shi Vyomi
D Sui Yohi

Answer: Option [B]
'Shi Yomi' has become the 23rd district of Arunachal Pradesh on 9 December 2018 The new district has been carved out of the West Siang district. On 29 August 2018, the Arunachal Pradesh Assembly passed a bill for the creation of three new districts: Pakke-Kesang, Lepa Rada, and Shi Yomi. Itanagar is the capital of Arunachal Pradesh. Pema Khandu is the Chief Minister of Arunachal Pradesh.
4 Kerala recently got its 4th international airport in ________.
A Kottayam
B Kannur
C Kollam
D Thrissur

Answer: Option [B]
Kerala’s fourth international airport at Kannur (north Kerala) was inaugurated jointly by Union Civil Aviation Minister Suresh Prabhu and Chief Minister Pinarayi Vijayan by flagging off the maiden Air India Express flight to Abu Dhabi.
5 Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved a $400-million loan for a water sanitation project in which of the following states?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Punjab
D Tamil Nadu

Answer: Option [B]
The board of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved a $400-million loan for a water sanitation project in Andhra Pradesh. This project will increase access to safe drinking water and support the Government of Andhra Pradesh in addressing water supply and sanitation. The project will also reduce health risks and health expenditures for women in Andhra Pradesh.
6 Who won the Asian Academy Creative Awards for Best Entertainment Host?
A Salman Khan
B Riteish Deshmukh
C Karan Johar
D Kartik Aaryan

Answer: Option [A]
Salman Khan won the Best Entertainment Host for 'Bigg Boss', and Anurag Kashyap won the Best Direction [Fiction] for season one of 'Sacred Games' at the inaugural Asian Academy Creative Awards in Singapore.
7 India is set to get its first underwater museum near which of the following coast?
A Kanyakumari
B Kochi
C Puducherry
D Diu

Answer: Option [C]
India is set to get its first underwater museum off the Puducherry coast. INS Cuddalore, a minesweeper decommissioned in March 2018, will be turned into a museum. The minesweeper will be deployed in the seabed 7 km off Puducherry coast. The vessel will be a popular destination for scuba diving and snorkelling. This will also improve marine biodiversity and the fishing industry.
8 Who has been named in Forbes' World's 100 Most Powerful Women list 2018?
A Priyanka Chopra
B Arundhati Bhattacharya
C Chanda Kochhar
D Suneeta Reddy

Answer: Option [A]
HCL Tech Vice Chairperson Roshni Nadar Malhotra (ranked 51st), Biocon Chairperson Kiran Mazumdar-Shaw (ranked 60), HT Media MD Shobhana Bhartia (ranked 88th), and actress Priyanka Chopra (placed at 94) have been named in Forbes' World's 100 Most Powerful Women list.
9 Which of the following state has become the first in the country to have four international airports?
A Tamil Nadu
B Karnataka
C Kerala
D Bihar

Answer: Option [C]
Kannur International Airport in Kerala was inaugurated on 9 December 2018. The Kannur airport has been built on a Public-Private Partnership (PPP) mode. With the commissioning of the Kannur airport, Kerala has become the first in the country to have four international airports. The other three international airports in Kerala are in Thiruvananthapuram, Kochi and Kozhikode.
10 Who is crowned as Miss World 2019?
A Quiin Abenakyo
B Belarus Maria Vasilevich
C Vanessa Ponce de Leon
D Manushi Chhillar

Answer: Option [C]
Miss Mexico Vanessa Ponce de Leon, 26, a Mexican model and volunteer, has been crowned Miss World at a glitzy event on the tropical Chinese island of Hainan.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...