Daily Current Affairs Quiz 4th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where was the 'Gandhi-Zayed Digital Museum' inaugurated on 4 December 2018?
A Abu Dhabi
B Dubai
C Doha
D Cairo

Answer: Option [A]
External Affairs Minister Sushma Swaraj and Sheikh Abdullah, Foreign Minister of the UAE jointly inaugurated the 'Gandhi-Zayed Digital Museum' in Abu Dhabi on 4 December 2018. The inauguration is to commemorate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi and centenary celebrations of the birth of Shaikh Zayed. Sheikh Zayed is the founding father of the modern UAE.
2 Which of the following countries announced that it is to quit from the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) in January 2019?
A Qatar
B Iraq
C Iran
D Saudi Arabia

Answer: Option [A]
Qatar is to leave the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) in January 2019 in order to focus on gas production.
3 Where will the 'India Water Impact Summit 2018' be held from 5 December 2018 to 7 December 2018?
A Chandigarh
B Kolkata
C New Delhi
D Shimla

Answer: Option [C]
'India Water Impact Summit 2018' will be held in New Delhi from 5 December 2018 to 7 December 2018. The summit will be organised by the National Mission for Clean Ganga and the Centre for Ganga River Basin Management and Studies. It is an annual event where stakeholders get together to discuss, debate and develop model solutions for some of the biggest water related problems in the country.
4 Whom did YES bank appoint as an independent director on the board?
A Ashok Chawla
B T.S Vijayan
C Rajiv Anand
D Deodutta Kurane

Answer: Option [B]
Yes Bank appointed T.S Vijayan, former Life Insurance Corporation (LIC) chairman, as an independent director on the board of the private sector bank with immediate effect.
5 Who became the first ever Indian individual medal winner in the '2018 International Association of Ultra Running 24 Hour Asia & Oceania Championship' on 2 December 2018?
A Ullas Narayan
B Arun Bhardwaj
C Ashis Roy
D Shivnath Singh

Answer: Option [A]
Ullas Narayan became the first ever Indian individual medal winner in the '2018 International Association of Ultra Running (IAU) 24 Hour Asia & Oceania Championship' on 2 December 2018. He won the bronze medal in the event. Japan won the team event Gold at the event. Ultra races involved running over extremely long distances which are far longer than the traditional races.
6 When is the Indian Navy Day celebrated?
A 1st December
B 2nd December
C 3rd December
D 4th December

Answer: Option [D]
The Indian Navy Day is celebrated on December 4 every year to commemorate Operation Trident, an attack on the Karachi harbor during the Indo-Pakistan war in 1971.
7 Which state has launched the 'Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana' scheme for its residents on 1 December 2018?
A Himachal Pradesh
B Jammu and Kashmir
C Uttarakhand
D Haryana

Answer: Option [B]
Jammu and Kashmir Governor Satya Pal Malik launched the 'Ayushman BharatPradhan Mantri Jan Arogya Yojana' (AB-PMJAY) scheme on 1 December 2018. The scheme will benefit over 31 lakh residents in the state. The AB-PMJAY is the world’s largest healthcare scheme which aims at providing coverage of Rs 5 lakh per entitled family annually.
8 Which country has topped the Global Passport Power Rank 2018, emerging as the country with the most powerful passport in world?
A Singapore
B Germany
C United Arab Emirates
D France

Answer: Option [C]
As per the ratings released by Passport Index, the United Arab Emirates has topped the Global Passport Power Rank 2018, emerging as the country with the most powerful passport in world.
9 Which state has launched the 'Peoples Empowerment Enabling Transparency and Accountability' (PEETHA) programme on 3 December 2018?
A Chhattisgarh
B Madhya Pradesh
C Odisha
D Assam

Answer: Option [C]
Odisha's Chief Minister Naveen Patnaik launched the 'Peoples Empowerment Enabling Transparency and Accountability' (PEETHA) programme on 3 December 2018. The aim of the programme is to create transparency and awareness of various government schemes. 'PEETHA' is a sub-scheme of the Odisha government's flagship 'Ama Gaon Ama Bikas Yojana'.
10 Which Sate government launched the Common Mobility Card that can be used by commuters to travel aboard both metro trains and State-run buses?
A Delhi
B Mumbai
C Goa
D Puduchery

Answer: Option [A]
Delhi Transport Minister Kailash Gahlot launched the Common Mobility Card which can be used by commuters to travel aboard both Delhi metro trains and State-run buses. The ONE card, which is essentially the rebranded Delhi Metro smart card with the tagline ‘One Delhi. One Ride’ with the logos.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...