Daily Current Affairs Quiz 14th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the NASA's spacecraft is sent for Jupiter mission?
A InSight
B Dawn
C Curiosity
D Juno

Answer: Option [D]
NASA’s Juno spacecraft was launched on August 5, 2011, from Cape Canaveral. Juno is a NASA space probe orbiting Jupiter since July 4, 2016. Currently, Juno is in a highly-elliptical 53-day orbit around Jupiter.
2 Which of these Indian startups was honoured by the UN recently?
A Pindfresh
B DronaMaps
C O2O Now
D HelpUsGreen

Answer: Option [D]
Uttar Pradesh-based 'HelpUsGreen' named startup has been honoured by the UN. The startup works to clean up the mighty river Ganga by recycling thousands of tonnes of floral waste from temples. 'HelpUsGreen' has come up with the world's first profitable solution to the monumental temple waste problem: 'flowercycling'.
3 With which country EU parliament approved 'world's largest' free trade deal?
A China
B Germany
C Australia
D Japan

Answer: Option [D]
EU parliament approves 'world's largest' free trade deal with Japan. EU-Japan Economic Partnership Agreement will remove duties on almost all agricultural and industrial products as well as open up the service sector and procurement. It also moves to eliminate non-tariff barriers to trade.
4 Which country recently approved to issue 'Panda bond' in Chinese currency?
A Pakistan
B Indonesia
C Philippines
D Sri Lanka

Answer: Option [A]
Pakistan set to issue 'Panda bond' in Chinese currency. The federal cabinet approved the issuance of Pakistan’s first renminbi-denominated bonds to raise loans from Chinese capital markets.
5 Where will the 'Aero India-2019' be held from 20-24 February 2019?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Karnatala
D Tamil Nadu

Answer: Option [C]
Union Defence Minister Nirmala Sitharaman launched a newly designed web page for ‘Drone Olympics’ (https://aeroindia.gov.in/Drone) on 28 December 2018. The event is scheduled to be held at ‘Aero India – 2019’ from 20-24 February 2019 at Air Force Station, Yelahanka, Bengaluru. The web page is open for registration of UAV players interested in taking part in the maiden event of Aero India.
6 President Ram Nath Kovind dedicated India assisted project ‘Advanced Centre for Agricultural Research & Education’ (ACARE) to the people of ________.
A Bhutan
B Indonesia
C Myanmar
D Nepal

Answer: Option [C]
President Ram Nath Kovind dedicated India assisted project ‘Advanced Centre for Agricultural Research & Education’ (ACARE) to the people of Myanmar. The project focuses on Genetics, Post Harvest Technology, Participatory Knowledge Management and capacity building for farmers in Myanmar. Earlier he dedicated the Advanced Centre for Agricultural Research and Education to the people of Myanmar.
7 With which Country did the Indian Tea Association (ITA) sign MoU to promote green and black tea consumption in major tea markets?
A Nepal Tea Marketing Association (NTMA)
B Turkey Tea Marketing Association (TTMA)
C Kenya Tea Marketing Association (KTMA)
D China Tea Marketing Association (CTMA)

Answer: Option [D]
Indian Tea Association (ITA) signed a memorandum of understanding (MoU) with China Tea Marketing Association (CTMA). It aims at promoting green and black tea consumption in major tea markets in Europe, the U.S., Russia, and West Asia.
8 India pips China in FDI inflows for the first time in ------?
A 15 years
B 16 years
C 18 years
D 20 years

Answer: Option [D]
India pips China in FDI inflows for the first time in 20 years.
9 Mr. Zoramthanga will become the new CM of which of these states on 15 December?
A Assam
B Mizoram
C Nagaland
D Sikkim

Answer: Option [B]
In Mizoram, the new government of Mizo National Front (MNF), headed by Mr. Zoramthanga will be sworn in on 15th December. It was decided at a meeting between Governor Kummanam Rajasekharan and a delegation of the MNF party led by Zoramthanga at Raj Bhavan in Aizawl. In the 40-seated Assembly, MNF has secured a victory bagging 26 seats.
10 Who has been appointed as the new president of the Film and Television Institute of India (FTII) Society?
A Rakesh Roshan
B Anupam Kher
C Arbaz Khan
D Brijendra Pal Singh

Answer: Option [D]
Creator of Indian TV show 'CID' Brijendra Pal Singh has been appointed as the new president of the Film and Television Institute of India (FTII) Society and Chairman of Governing Council.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...