Daily Current Affairs Quiz 19th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country tops in World Economic Forum (WEF) Gender Gap Index 2018?
A Iceland
B Sweden
C Norway
D Finland

Answer: Option [A]
This year, the Gender Gap Index as released by World Economic Forum (WEF), was topped by Iceland with a score of 0.858, holding the top spot in the index for the 10th consecutive year. Norway ranked at 2nd, Sweden at 3rd, and Finland at 4th.
2 How many schemes has the Assam government announced for the welfare of farmers on 19th December 2018?
A 1
B 2
C 3
D 4

Answer: Option [C]
Assam government has announced 3 schemes for the welfare of farmers on 19 December 2018. The 3 schemes are the Assam Farmers’ Credit Subsidy Scheme (AFCSS), Assam Farmers’ Interest Relief Scheme (AFIRS), and Assam Farmers’ Incentive Scheme (AFIS). Under AFCSS, farmers who took loans from banks and whatever amount they repaid, 25% of the money will be reimbursed by the state government.
3 Which Satellite did ISRO launch to enhance the communication infrastructure of the Indian Air Force (IAF)?
A GSAT-7A
B GSAT-7
C GSAT-9
D GSAT-11

Answer: Option [A]
The Indian Space Research Organisation (ISRO) launched GSLV-F11 which carried communication satellite GSAT-7A. The satellite is meant to enhance the communication infrastructure of the Indian Air Force (IAF).
4 What is the name of the app launched by The Civil Aviation Ministry along with the Airports Authority of India on 19 December 2018?
A SAS 2019
B GAS 2019
C AAS 2019
D CAS 2019

Answer: Option [B]
The Civil Aviation Ministry along with the Airports Authority of India (AAI) launched the app named 'GAS 2019' on 19 December 2018. The app is for the 'Global Aviation Summit' will be held in Mumbai on January 2019. The app enables users to interact with the co-delegates and speakers besides providing a platform for networking through personal and group chats.
5 Who became the youngest crorepati in IPL after being bought by RCB for ?1.5 crore in IPL auction 2019?
A Abhinav Mukund
B Shreyas Iyer
C Prayas Ray Barman
D Prashant Chopra

Answer: Option [C]
Bengal's 16-year-old leg-spinner Prayas Ray Barman became the youngest crorepati in IPL after being bought by RCB for ?1.5 crore.
6 India’s largest cancer hospital, National Cancer Institute in ________ started the trial run of its Outpatient Department on 18th December, 2018.
A Haryana
B Gujarat
C Haryana
D Uttar Pradesh

Answer: Option [C]
India’s largest cancer hospital, National Cancer Institute (NCI) in Jhajjar District started the trial run of its Outpatient Department on 18 December 2018. NCI is a project under Delhi AIIMS. It will be headed by Dr. GK Rath who is also the chief of Institute Rotary Cancer Hospital at AIIMS. It will be the nodal institution for all activities related to cancer in the country
7 A statue of former Indian captain MS Dhoni has been unveiled at ______.
A Jaipur Wax Museum, Jaipur
B Madame Tussauds Hollywood, Delhi
C Melody World Wax Museum, Mysore
D Mayapuri Wonder Wax, Kanyakumari

Answer: Option [A]
The Wax Museum in Jaipur unveiled a figure of cricketer MS Dhoni to mark its second anniversary. Weighing 56 kg, of which 19 kg is wax and the rest is fibre, the statue is five feet and nine inches tall, and is designed by sculptor Susanta Roy.
8 Which State has the highest leopard mortality rate in India in 2018?
A Uttarakhand
B Uttra Pradesh
C Rajasthan
D Uttarakhand

Answer: Option [D]
The highest leopard mortality rate was recorded in Uttarakhand with 93 deaths in 2018.
9 9.Which of the following scooter sharing start-up company has partnered with Ola?
A Yamaha
B Ducati
C Vogo
D Bajaj

Answer: Option [C]
Vogo, a scooter sharing start-up, has partnered with Ola, the ride-hailing company.
10 Who has been named the top Indian star of 2018, by the global film and TV website IMDb?
A Shah Rukh Khan
B Aishwarya Rai Bachchan
C Aamir Khan
D Deepika Padukone

Answer: Option [D]
Actress Deepika Padukone has been named the top Indian star of 2018, by the global film and TV website IMDb. Shah Rukh Khan was second on the list, followed by Aamir Khan and Aishwarya Rai Bachchan.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...