Daily Current Affairs Quiz 31th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings?
A Municipal Corporation of Greater Mumbai
B Bangalore Municipal Corporation
C Greater Hyderabad Municipal Corporation
D North Delhi Municipal Corporation

Answer: Option [C]
The Greater Hyderabad Municipal Corporation was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings. The Swachh Survekashan survey ranks cities on various sanitation parameters. The GHMC was also at the 27th place among 4,041 cities. Swachh Survekshan 2019 was launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) in January 2016.
2 Which state Police becomes first police force in India to digitise all malkhanas?
A New Delhi
B Mumbai
C Assam
D Uttar Pradesh

Answer: Option [A]
With the launch of ‘E-Malkhana’ in the remaining 10 districts at Chinamaya Mission, the Delhi Police has become first in country to have digitalised malkhana in Police Stations of its all districts.
3 Who among the following took the command of the Indian Army's Gajraj Corps on 30 December 2018?
A Lt Gen Gurpal Singh Sangha
B Lt Gen Manoj Pande
C Lt Gen Ranbir Singh
D Lt Gen Manoj Mukund Naravane

Answer: Option [B]
Lt Gen Manoj Pande took the command of the Indian Army's Gajraj Corps on 30 December 2018. He replaced Lt Gen Gurpal Singh Sangha. Prior to this, he was the Chief of Staff in Headquarters Southern Command. The Gajraj Corps (IV Corps) is a military field formation of the Indian Army, created in 1961.
4 Who has become the highest wicket-taker in international cricket in 2018?
A Lockie Ferguson
B Kagiso Rabada
C Jasprit Bumrah
D Shannon Gabriel

Answer: Option [C]
India fast bowler Jasprit Bumrah has become the highest wicket-taker in international cricket in 2018 after picking up 9 wickets in the Melbourne Test against Australia.
5 Mrinal Sen has passed away in Kolkata on 31 December 2018. He was a ________.
A Writer
B Politician
C Filmmaker
D Journalist

Answer: Option [C]
Legendary filmmaker Mrinal Sen passed away in Kolkata on 31 December 2018. He is a Padma Bhushan and Dada Saheb Phalke awardee. He made his directorial debut with 'Raat Bhore' in 1955. He is known for making films that focussed on socio-political issues He was also a member of the Indian People’s Theatre Association.
6 Who is concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Somalia?
A Suresh Krishnan
B Vivek Kumaran
C Naresh Iyer
D Rahul Chhabra

Answer: Option [D]
Rahul Chhabra is concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Somalia.
7 Who will be honoured with the 'National Nritya Shiromani' award for 2019 on 2nd January 2019?
A Anindita Neogy Anaam
B Archana Joglekar
C Aditi Mangaldas
D Rajendra Gangani

Answer: Option [A]
US-based Kathak exponent Anindita Neogy Anaam will be honoured with the 'National Nritya Shiromani' award for 2019 on 2nd January 2019. She will be given the award for promoting the Kathak Dance across the world. The award would be conferred on her in Cuttack on the opening day of the 10th 'Cuttack Mahotsav: International Dance and Music Festival'.
8 Prime Minister Narendra Modi renamed Ross Island in Andaman and Nicobar as ________.
A Netaji Subhas Chandra Bose Island
B Shaheed Dweep
C Swaraj Dweep
D Sardar Vallabhbhai Patel Island

Answer: Option [A]
The Ross Island was renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep, the Neil Island as Shaheed Dweep and the Havelock Island as Swaraj Dweep.
9 The MNJ Institute of Oncology and Regional Cancer Centre of which state has entered the Guinness Book of World Records?
A Gujarat
B Maharashtra
C Karnataka
D Telangana

Answer: Option [D]
Telangana government's MNJ Institute of Oncology and Regional Cancer Centre entered the Guinness Book of World Records. It organised the largest men's Health Awareness programme on prostate cancer on a single day. Besides the Guinness World Record, the hospital also received recognition from 'High Range Book of World Records
10 Which team recently beat Sri Lanka by 423 runs to claim the Test series and jump into the third spot in the ICC Test team rankings?
A England
B South Africa
C India
D New Zealand

Answer: Option [D]
New Zealand beat Sri Lanka by 423 runs to claim the Test series and jump above South Africa into the third spot in the ICC Test team rankings.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...