JOIN ADRE 2.0 Telegram Group

Daily Current Affairs Quiz 29th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 As per the RBI Data, which bank has topped the list of those taking action against staff for their involvement in frauds during the three years through 2015 to 2017?
A SBI
B HDFC
C ICICI
D PNB

Answer: Option [C]
As per the RBI Data, ICICI bank topped the list of those taking action against staff for their involvement in frauds during the three years through 2015 to 2017. SBI was at the second position in terms of action initiated against employees involved in frauds, followed by Punjab National Bank. In all, banks took action against 13,949 officials, of which 16 %, or 2,236, belonged to ICICI.
2 Which of the following State has approved NCERT syllabus for the State-run and aided schools?
A Assam
B Karnataka
C Tripura
D Arunachal Pradesh

Answer: Option [C]
The Tripura government approved the proposal for replacing the school syllabus prevalent under the previous Left Front regime with the NCERT curriculum in all the State-run and aided schools from the next academic session, beginning April 2019.
Advertisement
Article and Schedule Quiz Start Test!

DOWNLOAD CURRENT AFFAIRS PDF FROM APP

3 Who has been appointed as the new Acting Chief Justice of Andhra Pradesh High Court from 1st January, 2019?
A Justice Mehr Chand Mahajan
B Justice Harilal Jekisundas Kania
C Justice Chagari Praveen Kumar
D Justice Sudhi Ranjan Das

Answer: Option [C]
President Ram Nath Kovind appointed Justice Chagari Praveen Kumar as the new Acting Chief Justice of Andhra Pradesh High Court. He is the senior-most judge of the current Andhra Pradesh High Court. The High Court will come into existence on January 1, 2019. The new High Court will function from Amravati.
4 Which country recently approved to issue 'Panda bond' in Chinese currency?
A Pakistan
B Indonesia
C Philippines
D Sri Lanka

Answer: Option [A]
Pakistan set to issue 'Panda bond' in Chinese currency. The federal cabinet approved the issuance of Pakistan’s first renminbi-denominated bonds to raise loans from Chinese capital markets.
5 Where will the 'Aero India-2019' be held from 20-24 February 2019?
A Kerala
B Andhra Pradesh
C Karnatala
D Tamil Nadu

Answer: Option [C]
Union Defence Minister Nirmala Sitharaman launched a newly designed web page for ‘Drone Olympics’ (https://aeroindia.gov.in/Drone) on 28 December 2018. The event is scheduled to be held at ‘Aero India – 2019’ from 20-24 February 2019 at Air Force Station, Yelahanka, Bengaluru. The web page is open for registration of UAV players interested in taking part in the maiden event of Aero India.
6 Who won Djokovic to win Balkan athlete of the year award?
A Cristiano Ronaldo
B Luka Modric
C Conor McGregor
D Lionel Messi

Answer: Option [D]
Luka Modric won Djokovic to win Balkan athlete of the year award.
7 Which of the following has received the Best Short documentary film award in 'Asia South East International Short Film Festival' in Cambodia on 28 December 2018?
A Finding Beauty in Garbage
B A Girl In The River
C Saving Face
D A Chance To Live

Answer: Option [A]
'Finding Beauty in Garbage' received the Best Short documentary film award in 'Asia South East International Short Film Festival' in Cambodia on 28 December 2018. The Film which is based on the garbage of Dibrugarh town in upper Assam. The seven-minute film was produced, directed, and scripted by Satyamam Dutta who is an Indian Revenue Service (IRS) Officer presently posted in Dibrugarh.
8 India pips China in FDI inflows for the first time in ------?
A 15 years
B 16 years
C 18 years
D 20 years

Answer: Option [D]
India pips China in FDI inflows for the first time in 20 years.
9 On 28 December 2018, RBI extended the enhanced single borrower limit facility for NonBanking Finance Company sector by ________ months.
A 2
B 3
C 4
D 5

Answer: Option [B]
The Reserve Bank of India extended the enhanced single borrower limit facility for Non-Banking Finance Company (NBFC) sector by 3 months. It has now been extended up to March 31, 2019 This will provide much-needed liquidity support to NBFCs. In October 2018, RBI increased the single borrower limit for NBFCs from 10% to 15% of capital funds.
10 Which bank pipped Tata Group as India’s largest business house worth Rs. 10.40 lakh crore?
A HDFC Bank
B ICICI Bank
C Yes Bank
D UCO Bank

Answer: Option [A]
HDFC Bank pipped Tata Group as India’s largest business house worth Rs. 10.40 lakh crore.

ADRE 2.0 FULL LENGTH MOCK TEST

Take Mock Tests

Missiles Mock Test Start Test!
SSC MTS Mock Test Start Test
IBPS CLERK MOCK TEST Start Test
SSC MTS 2022 JULY 26 Shift 1 (ENGLISH) Start Test!
SSC GD Previous Year Paper 2021 Nov 17 Shift - I (Hindi) Start Test!
SSC CGL Tier - 1 PYP 2022 April 21 Shift- 1 (ENGLISH) Start Test!
MPSC PAPER I MOCK TEST 1 (ENGLISH) Start Test!
IB Security Assistant Mock test 1 (english) Start Test!
UP POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 Start Test!
DELHI POLICE CONSTABLE MOCK TEST 1 (HINDI) Start Test!

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Advertisement
Assam Direct Recruitment Test Series

Latest Test Series

ssc cgl test series

SSC CGL

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
delhi policesi test series

DELHI POLICE SI

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
west bengal psc test series

WEST BENGAL PSC

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
cisf head constable test series

CISF CONSTABLE

Start Test 1000+ Tests Latest patternView Course
Junior Associate of the Indian Institute of Bankers(JAIIB) test series

JAIIB

Start Test 30 Full Length Tests View Course
adre 2024 test series

ADRE 2024

Start Test 25000+ QUESTIONS SOLUTIONSView Course
RRB RRC GROUP D test series

RRB RRC GROUP D

Start Test 15000+ QUESTIONS Latest patternView Course
UP POLICE SI test series

UP POLICE SI

Start Test 16000+ QUESTIONS Latest patternView Course
CLICK HERE TO VIEW ALL COURSES