Daily Current Affairs Quiz 8th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country will become the first country in the world to make all its public transport free?
A France
B Luxembourg
C Italy
D Germany

Answer: Option [B]
Luxembourg is set to become the first country in the world to make all its public transport free. It will remove fares on trains, trams, and buses in 2019. In 2018, the Luxembourg government made public transport free for every person under the age of 20. Luxembourg City is the capital of Luxembourg and its currency is Euro. Xavier Bettel is the Prime Minister of Luxembourg.
2 Which of the following launched the Centre for Technology and Policing?
A Indraprastha Institute of Information Technology-Kolkata
B Indraprastha Institute of Information Technology-Ahmedabad
C Indraprastha Institute of Information Technology-Kanpur
D Indraprastha Institute of Information Technology-Delhi

Answer: Option [D]
The Indraprastha Institute of Information Technology-Delhi (IIIT-D) launched the Centre for Technology and Policing. It aimed at strengthening the Delhi Police by providing latest technology in the field of crime prevention and control. Lieutenant-Governor of Delhi Anil Baijal inaugurated the Centre.
3 The Union Cabinet has approved the implementation of 'Shahpurkandi Dam Project' on which of the following river ?
A Narmada
B Jhelum
C Ravi
D Chenab

Answer: Option [C]
The Union Cabinet has approved the implementation of 'Shahpurkandi Dam Project' in Punjab on Ravi river. Implementation of this project would help in minimising the wastage of water of the Ravi river. On completion of the project, an additional Irrigation Potential of 5000 hectares in Punjab and 32173 hectares in J&K would be created. The project would be completed by June 2022.
4 Who has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of New India Assurance?
A Atul Sahai
B Tajinder Mukherjee
C G Srinivasan
D Vijay Srinivas

Answer: Option [A]
Atul Sahai has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of the country’s largest general insurance company New India Assurance for a five year period. The post had been lying vacant since July 2018 after former chairman and managing director G Srinivasan retired.
5 In which of these cities has the Ministry of Shipping approved a freight village on 6 December 2018?
A Varanasi
B Kochi
C Surat
D Jodhpur

Answer: Option [A]
The Ministry of Shipping approved a freight village in Varanasi on 6 December 2018. It will boost the professional logistics industry in Varanasi. It will be developed by the Inland Waterways Authority of India (IWAI). A freight village is a designated area where facilities for various modes of transportation, distribution of goods and other logistics are available on a large scale.
6 Who is the Chairperson of National Green Tribunal (NGT)?
A Justice Adarsh Kumar Goel
B Justice Ranjan Gogoi
C Justice Jagdish Singh Khehar
D Justice T.S.Thakur

Answer: Option [A]
The chairperson of National Green Tribunal (NGT) Justice Adarsh Kumar Goel.
7 The Indian Coast Guard (ICG) conducted the Regional Level Marine Oil Pollution Response Exercise titled ‘Clean Sea 2018’ at ________ on 6 December 2018.
A Mumbai Port
B Kandla Port
C Visakhapatnam
D Port Blair

Answer: Option [D]
The Indian Coast Guard (ICG) conducted the Regional Level Marine Oil Pollution Response Exercise titled ‘Clean Sea 2018’ at Port Blair on 6 December 2018. Coast Guard ships Viswasth, Vijith, Rajveer, Rajshri, and Chetak helicopters participated in the exercise. The ICG is the designated authority for oil spill response in Indian waters. ICG comes under the Ministry of Defence.
8 Which data did the NASA Scientists use to find the 100 new exoplanets?
A NASA’s James Webb Space telescope
B NASA’s Gamma-Ray telescope
C NASA’s Hubble Space telescope
D NASA’s Kepler Space telescope

Answer: Option [D]
Using data from NASA’s Kepler Space Telescope and the ground-based observatories, the NASA scientists have discovered a cache over 100 new exoplanets.
9 UN Secretary-General Antonio Guterres launched new framework named 'UN Global Counter-Terrorism Coordination Compact'. Who are the signatories of that framework?
A UN Chief
B INTERPOL
C World Customs Organisation
D All of the above

Answer: Option [D]
On 7 December 2018, UN Secretary-General Antonio Guterres launched a new framework to combat international terrorism. The name of the framework is 'UN Global Counter-Terrorism Coordination Compact'. It will replace the 'Counter-Terrorism Implementation Task Force'. It is an agreement between the UN Chief, 36 organisational entities, INTERPOL and the World Customs Organisation.
10 Which of the B.K.Birla group company plans to demerge its tyre business into a separate company?
A Century Textile and Industries
B Mangalam Cement Ltd.
C Kesoram Industries Ltd.
D Ultratech Cement

Answer: Option [C]
B.K.Birla group company Kesoram Industries Ltd. (KIL) plans to demerge its tyre business into a separate company. Post-merger, the resulting company, Birla Tyres Ltd. will be listed on the BSE and the NSE.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...