Daily Current Affairs Quiz 27th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where was the 26th National Childres's Science Congress inaugurated on 27 December 2018?
A Punjab
B Delhi
C West Bengal
D Odisha

Answer: Option [D]
The 26th National Childres's Science Congress was inaugurated by the Odisha's Chief Minister Naveen Patnaik in Bhubaneswar on 27 December 2018. The event will provide a platform for children to showcase their creativity and ability in science innovation. The event is supported by the National Council for Science and Technology Communication (NCSTC).
2 Which of the following police station bagged the top spot in the List of Top 10 Performing Police Stations 2018 across India?
A Tamil Nadu's Periyakulam
B Kalu police station in Rajasthan's Bikaner
C Puducherry's Nettapakkam
D Andaman and Nicobar's Campbell Bay

Answer: Option [B]
The top three police stations in India for 2018 are Kalu (Bikaner, Rajasthan), Campbell Bay ( Andaman & Nicobar Islands) and Farakka (Murshidabad, West Bengal).
3 Central Railway's Nagpur division has developed a robot named USTAAD. What is the full form of USTAAD?
A Undergear Surveillance Through Artificial Intelligence Assisted Droid
B Undergear System Through Artificial Intelligence Assisted Droid
C Undergear Service Through Artificial Intelligence Assisted Droid
D Undergear Security Through Artificial Intelligence Assisted Droid

Answer: Option [A]
Central Railway's Nagpur division has developed the robot named USTAAD (Undergear Surveillance Through Artificial Intelligence Assisted Droid). It would click pictures and record videos of the under-gears of trains and send them to engineers for repairs and maintenance. By use of this robot, the chances of a mistake and any deficiency overlooked by human eye can be eliminated.
4 Which of the following becomes 1st country in Southeast Asia to legalize medical marijuana?
A Indonesia
B Malaysia
C Thailand
D Singapore

Answer: Option [C]
Thailand has become the first Southeast Asian nation to legalise the use of marijuana for medical use and research.
5 Which of the following has released the 'Second Delta Ranking' of the Aspirational Districts Programme on December 27, 2018?
A Ministry of Human Resource Development
B Ministry of Housing and Urban Affairs
C Ministry of AYUSH
D NITI Aayog

Answer: Option [D]
NITI Aayog released the 'Second Delta Ranking' of the Aspirational Districts Programme (ADP) on December 27, 2018. The ranking will measure the incremental progress made by districts between 1 June 2018, and 31 October 2018. The districts have been ranked on parameters like Health & Nutrition, Education etc. The first Delta ranking for the Aspirational Districts was released in June 2018.
6 Across which river the Mekedatu dam has been constructed ?
A Ponnaiyar
B Cauvery
C Godaveri
D Krishna

Answer: Option [B]
Mekedatu dam has been constructed across Cauvery river.
7 Who has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without the assistance of any kind?
A Justin Fornal
B Colin O’Brady
C Ian Walsh
D Felicity Aston

Answer: Option [B]
Colin O’Brady, an American adventurer, has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without the assistance of any kind. He took 54 days to complete the nearly 1,000-mile (1,600-km) crossing Antartica. He arrived at the finish point on the Ross Ice Shelf on the Pacific Ocean. In 1996-97, a Norwegian explorer, Borge Ousland, made the first solo crossing of Antarctica.
8 Which state released the book ‘Prince, Patron and Patriarch Maharaja Jagatjit Singh of Kapurthala?
A West Bengal
B Punjab
C Karnataka
D Odisha

Answer: Option [B]
Punjab state released the book ‘Prince, Patron and Patriarch Maharaja Jagatjit Singh of Kapurthala.
9 RBI, in consultation with GoI, has set up a six-member committee to review the 'Economic Capital Framework' of the central bank. Who will be the chairman of this committee?
A C. Rangarajan
B Y. Venugopal Reddy
C Raghuram Rajan
D Bimal Jalan

Answer: Option [D]
The Reserve Bank of India (RBI), in consultation with the government of India, has set up a six-member committee to review the 'Economic Capital Framework' of the central bank. Former RBI Governor Bimal Jalan will be the committee’s Chairman. The other members are Economic Affairs Secretary Subash Chandra Garg, RBI Deputy Governor N.S. Vishwanathan and two board members of the RBI.
10 Who has been recently appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank?
A Birupaksha Mishra
B K Ramachandran
C Balakrishna Alse
D P V Bharathi

Answer: Option [D]
P V Bharathi has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...