Daily Current Affairs Quiz 3rd December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which of the following ministries has launched the 'Digital Sky Platform' for the registration of drones and their operators?
A Ministry of Information and Broadcasting
B Ministry of Civil Aviation
C Ministry of Home Affairs
D Ministry of Defence

Answer: Option [B]
The Civil Aviation Ministry launched the 'Digital Sky Platform' for the registration of drones and their operators on 1 December 2018. To get permissions to fly drones, operators or remote pilots will have to file a flight plan. Payments for Unmanned Aerial Operator's Permit and Unique Identification Numbers (UIN) will be accepted through the Bharat Kosh (bharatkosh.gov.in) portal.
2 Which of the following rocket is to be launched by NASA to get a closer look at how the earth’s atmosphere is leaking into space?
A GALEX 2
B VISIONS-2
C ICESat-2
D TERRA

Answer: Option [B]
NASA is set to launch VISIONS-2 rocket to get a closer look at the how the earth’s atmosphere is leaking into space. The VISIONS-2 mission, Visualizing Ion Outflow via Neutral Atom Sensing-2, is scheduled to be launched on December 4.
3 Who won the 'Pune International Marathon 2018'?
A Teshome Getachew
B Atlawim Debebe
C Bekele Asefa
D Eliud Kipchoge

Answer: Option [B]
Atlawim Debebe of Ethiopia won the 'Pune International Marathon' with the timing of 2 hours 17 minutes 17 seconds on 2 December 2018. Teshome Getachew claimed second and Bekele Asefa third position in the marathon. In women’s Full Marathon Pascalia Chepkogei from Kenya stood first with the timing of 2 hour 50 minutes 27 seconds. This was the 33rd year of Pune International Marathon.
4 Which Ministry announced that 15 helipads will be implemented across the country to improve tourism prospects?
A Ministry of Home Affairs
B Ministry of Finance
C Ministry of Civil Aviation
D Ministry of Defence

Answer: Option [C]
Ministry of Civil Aviation plans to introduce 15 helipads across the country to improve tourism prospects.
5 The 80th session of the three-day Policy Commission of the World Customs Organisation (WCO) was held in which city?
A Chandigarh
B Mumbai
C Jaipur
D New Delhi

Answer: Option [B]
The 80th session of the three-day Policy Commission of the World Customs Organisation (WCO) began in Mumbai from 3 December 2018. The meeting will conclude on 5 December 2018. Issues like trade facilitation and controlling illicit financial flow will be discussed at the meeting. The meeting is being organised by the WCO and hosted by the Central Board of Indirect Taxes and Customs.
6 In which State does the people celebrate the famous HornBill festival?
A Meghalaya
B Tripura
C Nagaland
D Assam

Answer: Option [C]
The Hornbill Festival is held at Naga Heritage Village, Kisama which is about 12 km from Kohima, Nagaland.
7 Who will co-chair the '12th India-UAE Joint Commission Meeting' for Economic and Technical Cooperation with UAE Foreign Minister, Sheikh Abdullah in Abu Dhabi?
A Sushma Swaraj
B C R Chaudhary
C Piyush Goyal
D Suresh Prabhu

Answer: Option [A]
External Affairs Minister Sushma Swaraj visited the United Arab Emirates (UAE) on 3 December 2018. She will co-chair the 12th India-UAE Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation with UAE Foreign Minister, Sheikh Abdullah in Abu Dhabi. She will also inaugurate a 'Gandhi-Zayed Digital Museum' in Abu Dhabi. The capital of UAE is Abu Dhabi and its currency is Dirham.
8 Which bank gets RBI approval for subsidiary?
A Dena Bank
B South Asian Bank
C Federal Bank
D State Bank of Mauritius

Answer: Option [D]
State Bank of Mauritius bank gets RBI approval for subsidiary.
9 Very recently, government of India has formed a six-member committee to look at selling small and marginal oil and gas fields. Who is the head of the committee?
A Shashi Shanker
B P. K. Sinha
C Rajiv Kumar
D Amitabh Kant

Answer: Option [C]
The government of India has constituted a six-member committee to look at selling small and marginal oil and gas fields of state-owned ONGC and Oil India. The panel is headed by NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar and includes Cabinet Secretary P. K. Sinha and Oil Secretary M. M. Kutty. The smaller fields of ONGC and Oil India accounted for just 5% of the domestic crude oil production.
10 Who becomes first Indian to be elected ISSF Vice President?
A Shri Suresh Kumar
B Shri Naresh Karthick
C Shri Rajeev Singh
D Shri Raninder Singh

Answer: Option [D]
Shri Raninder Singh becomes first Indian to be elected ISSF Vice President.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...

gkseries ebooks