Daily Current Affairs Quiz 5th December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 What is the theme of International Volunteer Day (IVD) 2018? ?
A Volunteers build Resilient Communities
B Volunteer for Life
C Volunteers for a Cause
D Volunteers for a New Age

Answer: Option [A]
International Volunteer Day (IVD) is observed every year on 5 December. It is an international observance mandated by the UN General Assembly in 1985. The theme for IVD 2018 is 'Volunteers build Resilient Communities'. IVD is a chance for individual volunteers, communities and organisations to promote their contributions to development at the local, national and international levels.
2 Who has been appointed as new Finance Secretary of India?
A Subhash Chandra Garg
B Hasmukh Adhia
C Ajay Narayan Jha
D Ajay Bhushan Pandey

Answer: Option [C]
Less than two months to retire, expenditure secretary Ajay Narayan Jha has been appointed as the finance secretary.
3 Who won the 'IAAF Athletes of the Year' awards on 4 December 2018?
A Caterine Ibarguen and Alberto Salazar
B Eliud Kipchoge and Caterine Ibarguen
C Scott Jurek and Eliud Kipchoge
D Eliud Kipchoge and Alberto Salazar

Answer: Option [B]
Marathon world-record holder Eliud Kipchoge of Kenya and Colombian long jumper Caterine Ibarguen won the 'IAAF Athletes of the Year' awards on 4 December 2018. Kipchoge had set a new marathon world record in Berlin in September 2018. Ibarguen had won the long and triple jumps at the Central American and Caribbean Games, the IAAF Continental Cup, and at the IAAF Diamond League finals in 2018.
4 Who has been newly appointed as CEO of International Association of Athletics Federations (IAAF)?
A Svein Arne Hansen
B Jon Ridgeon
C Sebastian Coe
D Olivier Gers

Answer: Option [B]
Jon Ridgeon appointed as CEO of International Association of Athletics Federations. Ridgeon will take up the new role in March 2019.
5 Recently, government added Amarkantak in the 'Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive' (PRASAD) scheme. Amarkantak is situated in which state?
A Madhya Pradesh
B Andhra Pradesh
C Rajasthan
D Tamil Nadu

Answer: Option [A]
The government of India has included Gangotri and Yamunotri in Uttrarakhand, Amarkantak in Madhya Pradesh and Parasnath in Jharkhand under the 'Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive' (PRASAD) scheme. 'PRASAD' is a central scheme to develop pilgrimage and heritage destinations in the country. PRASAD scheme was launched by the Ministry of Tourism.
6 Which ministry has released a booklet titled “A Handbook for Students on Cyber Safety” to aware teenagers about online Crimes and Threats?
A Ministry of Internal Affairs
B Ministry of Defence
C Ministry of Finance
D Ministry of Home Affairs

Answer: Option [D]
Ministry of Home Affairs released a booklet titled “A Handbook for Students on Cyber Safety” to aware teenagers about online Crimes and Threats.
7 With which country India signed two agreements, including one on currency swap on 4 December 2018?
A UK
B USA
C UAE
D Russia

Answer: Option [C]
India and the United Arab Emirates (UAE) have signed two agreements, including one on currency swap on 4 December 2018. Currency Swap is such a pact between two countries that allows trading in their own currency and payments to import and export trade at pre-determined exchange rate. The second agreement would enable both sides to undertake development projects in Africa.
8 Which day is observed on December 5th?
A World Health Day
B World Organ Day
C World Soil Day
D World Hearts Day

Answer: Option [C]
World Soil Day is observed on December 5th.
9 Who is the author of the recently released book ‘Blue Waters Ahoy!’?
A Sunil Lamba
B Krishnveer Singh
C Bikram Roy
D Anup Singh

Answer: Option [A]
Admiral Sunil Lamba, chief of the Naval Staff, released a book titled ‘Blue Waters Ahoy!’. It tells Indian Navy’s History from 2001-10. It was unveiled on the occasion of the Indian Navy Day, celebrated every year on 04 December 2018. The book is authored by Vice Admiral Anup Singh, who retired as the Flag Officer Commanding-in-Chief of Eastern Naval Command in 2011.
10 Who Gets PETA ‘Hero to Animals’ Award?
A Imran Hussain
B Naresh Kumar
C Varun Krishnan
D Suresh Varma

Answer: Option [A]
Imran Hussain Gets PETA ‘Hero to Animals’ Award.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...