Daily Current Affairs Quiz 21st December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Who was reinstated as Prime MInister of Sri Lanka?
A Mahinda Rajapaksa
B Ranil Wickremesinghe
C Karu Jayasuriya
D Maithripala Sirisena

Answer: Option [B]
Sri Lanka’s President Maithripala Sirisena named a 30-member Cabinet, days after Ranil Wickremesinghe was reinstated as prime minister following a lengthy political crisis.
2 Which state has announced a Rs 2,250-crore scheme to help 22.76 lakh medium and marginal farmers of the state under the Mukhya Mantri Krishi Yojana, on 21 December 2018?
A Odisha
B Karnataka
C Tripura
D Jharkhand

Answer: Option [D]
Jharkhand government announced an Rs 2,250-crore scheme to help 22.76 lakh medium and marginal farmers of the state. The name of the scheme is Mukhya Mantri Krishi Yojana. Under the scheme, 22.76 lakh medium and marginal farmers will get Rs 5,000 per acre from 2019. The scheme will help farmers procure seeds, fertilizers, and other requirements for agriculture purposes.
3 Which of the following Senate passed the First Step Act?
A US
B Russia
C UK
D Germany

Answer: Option [A]
The U.S. Senate passed the First Step Act, a criminal justice reform Bill, that would roll back what are seen as excessively punitive criminal justice policies that have been in place since the crackdown on crime in the 1980s.
4 What is the name of the scheme under which the Odisha government has announced Rs 10,000-crore for the overall development of farmers in the state, on 21 December 2018?
A Paramparagat Krishi Vikas Yojana
B Rashtriya Krishi Vikas Yojana
C Mukhya Mantri Krishi Yojana
D Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation

Answer: Option [D]
On 21 December 2018, Odisha government announced a Rs 10,000-crore scheme for the overall development of farmers in the state. The name of the scheme is 'Krushak Assistance for Livelihood and Income Augmentation' (KALIA) scheme. An amount of Rs 10,000 per family at the rate of Rs 5,000 each for Kharif and Rabi seasons shall be provided as financial assistance for taking up cultivation.
5 Who has been appointed as the new Indian Ambassador to the United States?
A Harsh Vardhan Shringla
B Riva Ganguly Das
C Navtej Sarna
D Gautam Bambawale

Answer: Option [A]
Harsh Vardhan Shringla, a 1984-batch Indian Foreign Service (IFS) diplomat will succeed Navtej Sarna.
6 Which state got the first rank in the Baseline Index of Indian states’ performance on various UN Sustainable Development Goals, released by NITI Aayog on 21 December 2018?
A Andhra Pradesh
B Tamil Nadu
C Kerala
D Karnataka

Answer: Option [C]
NITI Aayog released a Baseline Index of Indian states’ performance on various UN Sustainable Development Goals (SDGs) on 21 December 2018. Kerala got the first rank in the index. Tamil Nadu and Telangana got second and third rank respectively. The index tracked the performance of the states using 62 parameters associated with SDGs.
7 In which State is the festival Karavali Utsav celebrated?
A Manipur
B Telangana
C Karnataka
D Assam

Answer: Option [C]
The Karavali Utsav to be inaugurated on 21st December in Mangaluru, Karnataka.
8 Which of the following has signed a Memorandum of Understanding with the National Backward Classes Finance and Development Corporation on 21 December 2018?
A IBM India
B IIM Ahmedabad
C BSE Institute Ltd.
D IIM Bangalore

Answer: Option [C]
A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between National Backward Classes Finance and Development Corporation (NBCFDC) and BSE Institute Ltd. on 21 December 2018. The MoU will facilitate skill development training and upgradation of technical and entrepreneurial skills for the target group of NBCFDC. NBCFDC is under the Ministry of Social Justice & Empowerment.
9 Who has been appointed as the new coach of the India women's cricket team?
A Trent Johnston
B Gary Kirsten
C WV Raman
D Venkatesh Prasad

Answer: Option [C]
Ex-Indian men's cricket team opener WV Raman has been appointed as the coach of the Indian women's cricket team despite India's 2011 men's World Cup-winning coach Gary Kirsten being the first choice.
10 Who was appointed as the President of the South Asian Fencing Federation on 21 December 2018?
A Jagdimbika Pal
B Rajeev Mehta
C Rama Shankar Prasad
D Durgadas Boro

Answer: Option [B]
On 21 December 2018, Rajeev Mehta was appointed as the President of the South Asian Fencing Federation (SAFF) for a four-year term. At present, he is the president of Fencing Association of India (FAI). He is also the secretary general of the Indian Olympic Association. FAI secretary general Bashir Ahmed Khan will also hold a similar post at the South Asian Fencing Federation.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...