Daily Current Affairs Quiz 1st December 2018

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Which country passed the 'Modern Slavery Bill' on 29 November 2018?
A Australia
B Singapore
C Canada
D USA

Answer: Option [A]
'Modern Slavery Bill' was passed by Australian Parliament on 29 November 2018. Under the new law, 'orphanage trafficking' will be treated as a slavery and trafficking offence. Australia has become the first country in the world to recognise 'orphanage trafficking' as a form of slavery. Orphanage trafficking is where children are actively recruited into orphanages for profit purposes.
2 Indian Owl Festival, India’s first owl fest, held in which city?
A Hyderabad
B Pune
C Chennai
D New Delhi

Answer: Option [B]
Indian Owl Festival, India’s first owl fest, held in Pune.
3 The second 'Tejas' superfast express train will be operated between Chennai and ________.
A Kanyakumari
B Tiruchirappalli
C Madurai
D Coimbatore

Answer: Option [c]
The second 'Tejas' superfast express train will be operated between Chennai and Madurai. The train coaches are equipped with modern entertainment system, modular toilets, smart windows, and GPS-based passenger information system. The coaches have been manufactured at the Integral Coach Factory in Chennai. The first 'Tejas' train was launched in 2017 between Mumbai and Goa.
4 Which of the following wrestler have been offered Wrestling Federation of India's (WFI) first-ever Grade 'A' contract system with a top pay bracket of Rs 30 lakh annually?
A Sushil Kumar
B Bajrang Punia
C Sakshi Malik
D Ritu Phogat

Answer: Option [B]
Bajrang Punia, Vinesh Phogat and Pooja Dhanda have been offered Wrestling Federation of India's (WFI) first-ever Grade 'A' contract system with a top pay bracket of Rs 30 lakh, while two-time Olympic medallist Sushil Kumar and Rio Games bronze winner Sakshi Malik have been placed in Grade 'B' with a financial support of Rs 20 lakh each annually.
5 Which bank launched the first pan-eurozone instant payment system called 'TARGET Instant Payment Settlement' system on 30 November 2018?
A European Investment Bank
B European Central Bank
C Deutsche Bank
D HSBC Holdings

Answer: Option [B]
The European Central Bank (ECB) launched the first pan-eurozone instant payment system called 'TARGET Instant Payment Settlement' (TIPS) system on 30 November 2018. The 'TIPS' system will let people and companies in Europe transfer money to each other within seconds. It will settle transactions only in euros. It is restricted to European Union banks only.
6 Which University has been ranked A+ in the National Assessment and Accreditation Council (NAAC) review 2018?
A Delhi University
B Banaras Hindu University
C IGNOU
D Jawaharlal Nehru University

Answer: Option [A]
Delhi University has been ranked A+ in the National Assessment and Accreditation Council (NAAC) review held in the last week of October. The grading provided by the council is crucial for funds and grants allotted to a university by the University Grants Commission (UGC).
7 Who won the gold medal in the Women's 10m Air Pistol event at the '62nd National Shooting Championship' at Thiruvananthapuram on 29 November 2018?
A Shweta Chaudhary
B Manu Bhaker
C Malaika Goel
D Esha Singh

Answer: Option [D]
Shooter Esha Singh won three gold medals at the '62nd National Shooting Championship' at Thiruvananthapuram on 29 November 2018. Esha won the Women’s, Youth Women’s and Junior Women’s 10m Air Pistol competitions. She defeated Manu Bhaker in the Women’s 10m Air Pistol event. Shweta, representing ONGC, won the bronze medal in the Women’s 10m Air Pistol event
8 Who is appointed as the new MD & CEO of Hyundai Motor India Ltd. (HMIL)?
A Moon-Sik Kwon
B Seon Seob Kim
C Mong-Koo Chung
D Y.K.Koo

Answer: Option [B]
Y.K.Koo, the present Managing Director and Chief Executive Officer, Hyundai Motor India Ltd. (HMIL) resigned his position. Seon Seob Kim, head of business operations division, will replace Mr.Koo as the MD & CEO of Hyundai Motor India Ltd. (HMIL).
9 Who was conferred with the 'Blue Cross' by the International Shooting Sports Federation on 30 November 2018?
A James Graham
B Vincent Hancock
C Abhinav Bindra
D Gagan Narang

Answer: Option [C]
On 30 November 2018, shooter Abhinav Bindra was conferred with the 'Blue Cross' by the International Shooting Sports Federation's (ISSF). It is the ISSF's highest award. He was awarded for his outstanding services as the Chairman of the International Shooting Sports Federation's Athletes Committee. He won the gold medal in 10m air rifle event at the Beijing Olympics in 2008.
10 President Ram Nath Kovind inaugurated the 'International CII Agro Tech 2018' in ________ on 1 December 2018.
A New Delhi
B Ahmedabad
C Meerut
D Chandigarh

Answer: Option [D]
President Ram Nath Kovind inaugurated the 'International CII Agro Tech 2018' in Chandigarh on 1 December 2018. It is organised by Confederation of Indian Industries (CII). The theme for 'International CII Agro Tech 2018' is 'Technology in Agriculture: Increasing Farmer's Income'. The partner country is Great Britain while focus countries are Canada and China.

Daily Current Affairs Quiz - 31st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 30th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 28th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 27th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 26th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 25th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 23rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 22nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 21st December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 20th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 19th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 17th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 14th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 13th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 7th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 6th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 5th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 4th December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 3rd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 2nd December 2018

Daily Current Affairs Quiz - 1st December 2018

Your Valuable Comments Please...