Advertisement

Daily Current Affairs Quiz 1st February 2019

Advertisement

Our Daily Current Affairs covers latest quizzes and national/ international news, events etc. These latest and best quizzes on different fields like business, political, economy, culture, sports, entertainment, society etc. are very important for preparation of IAS, UPSC, Banking, IBPS, Railways and other exams.

1 Where did the Minister of State (I/C) for Labour & Employment S.K. Gangwar, inaugurate OPD Wing of ESIC AYUSH Hospital on 31 January 2019?
A Hyderabad
B Pune
C Mumbai
D Delhi

Answer: Option [D]
Minister of State (I/C) for Labour & Employment S.K. Gangwar, inaugurated OPD Wing of ESIC AYUSH Hospital, Narela in Delhi. This is the first dedicated Ayush Hospital of Employees' State Insurance Corporation (ESIC) and is being constructed with a cost of Rs. 30 crores. All the facilities under Ayush such as Ayurvedic, Homeopathic, Siddha, Unani and Yoga will be provided in this hospital.
2 Who is appointed as the Director General of National Cadet Corps (NCC)?
A General Sathish Kumar
B General Suresh Yadav
C General Nitish gupta
D General Rajeev Chopra

Answer: Option [D]
General Rajeev Chopra is appointed as the Director General of National Cadet Corps (NCC).
Advertisement
3 Where will the 13th International Oil & Gas Conference & Exhibition 'PETROTECH-2019' be organised from 10th to 12th February, 2019?
A New Delhi
B Chennai
C Visakhapatnam
D Gangtok

Answer: Option [A]
13th International Oil & Gas Conference & Exhibition 'PETROTECH-2019' will be organised from 10th to 12th February, 2019 in New Delhi. It is being organised under the aegis of the Ministry of Petroleum & Natural Gas, GoI. The PETROTECH-2019 Exhibition will see participation of over 13 country pavilions and about 750 exhibitors from over 40 countries .
4 Which country to take on Italy in Davis Cup World Group qualifiers?
A Pakistan
B Indonesia
C India
D Sri Lanka

Answer: Option [C]
India to take on Italy in Davis Cup World Group qualifiers.
5 At which of the following place was the ‘Bharat Parv’ organised in January 2019?
A Humayun’s Tomb
B Red Fort
C India Gate
D Agra Fort

Answer: Option [B]
The closing ceremony of ‘Bharat Parv’ took place in Delhi on 31st Jan, 2019 in the presence of Union Tourism Minister K.J. Alphons. The Parv was organized by the Ministry of Tourism, Government of India at the Red Fort, New Delhi from 26th to 31st January, 2019. 27 States participated in the event by setting up of Stalls, Showcasing their food, handicrafts and tourism products.
6 The Smartphone App Artificial Pancreas is developed for which disease ?
A Diabetics
B Bronchitis
C Blood presure
D Heart Attack

Answer: Option [A]
Scientists Develop Artificial Pancreas Smartphone App For Diabetics.
7 With which of the following countries have Germany, France and the UK set up a payment channel called INSTEX?
A Syria
B Turkey
C Iraq
D Iran

Answer: Option [D]
Germany, France and the UK have set up a payment channel with Iran called INSTEX. This was done to help continue trade with Iran and overcome US sanctions. This special payment system will help save the Iran nuclear deal by allowing Tehran to keep trading with EU companies. US had reimposed sanctions on Iran after US President Donald Trump abruptly quit the nuclear accord in 2018.
8 RBI introduced a new framework called, Prompt Corrective Action (PCA) to regulate bank's _________.
A Non-Performing Asset (NPA)
B Statutory liquidity Ratio (SLR)
C Monetary Policy
D Cash Reserve Ratio (CRR)

Answer: Option [A]
RBI introduced a new framework called, Prompt Corrective Action (PCA) to regulate bank's Non-Performing Asset (NPA).
9 Who has become the first female cricketer to play 200 ODIs on February 1, 2019?
A Harmanpreet Kaur
B Mithali Raj
C Veda Krishnamurthy
D Smriti Mandhana

Answer: Option [B]
Indian captain Mithali Raj has become the first female cricketer to play 200 ODIs on February 1, 2019. The 36-year-old achieved this feat against New Zealand at Hamilton. Mithali made her ODI debut in 1999 and has also played 10 Tests and 85 T20s.
10 Who is appointed as the interim CEO of Yes Bank?
A Pratima Sheorey
B Rana Kapoor
C Ravneet Gill
D Ajai Kumar

Answer: Option [D]
Ajai Kumar is appointed as the interim CEO of Yes Bank He will hold the charge of managing director and chief executive officer till the new CEO Ravneet Gill joins the lender.
Advertisement

Daily Current Affairs Quiz - 28th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 27th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 26th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 25th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 24th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 23rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 22nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 21st February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 20th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 19th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 18th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 17th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 16th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 15th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 14th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 13th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 12th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 11th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 10th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 9th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 8th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 7th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 6th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 5th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 4th February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 3rd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 2nd February 2019

Daily Current Affairs Quiz - 1st February 2019

Your Valuable Comments Please...

Advertisement
Subscribe to Gkseries

Please Join Our Discussion Group